Znam da Božić još nije ni blizu ali
uhvatilo me jučer neko zimsko raspoloženje. Vani je već treći dan padala kiša,
zahladilo je, a nekako mi je rano bilo za upaliti grijanje. Pa sam odlučila
zagrijati kuću na drugi način. Imala sam malo više vremena na raspolaganju i
htjela sam ga utrošiti na nešto što će pećnicu dugo držati upaljenom. Pokušala
sam se sjetiti kada sam zadnji put pekla keksiće i to ove prave koji se
valjaju, pa izrezuju, pa valjaju, pa opet izrezuju sve dok ne pomislite da
nikada nećete potrošiti svo tijesto, zatim peku u turama, mažu marmeladom i
spremaju u metalnu kutiju da se prožmu.
Imala sam u kući mljevenog maka pa sam
odlučila malo razbiti monotoniju tijesta. Jako sam zadovoljna kako su keksići
ispali. I vizualno i okusom. Danas je opet lijepo vrijeme, ali zima dolazi pa
evo i recepta da vam bude pri ruci kad se to dogodi.
Za 50ak malih zvjezdica (ili čega već
želite):
300g brašna
100g mljevenog maka
4 žlice vanilin šećera
na vrh noža soli
200g hladnog maslaca
ribana korica 1 neprskanog limuna
3 žlice limunovog soka
1-2 žlice ledene vode
4 žlice marmelade (za ovakve keksiće
uvijek koristim marmeladu od marelica)
1 žlica limunovog soka
U posudi od miksera ili na radnoj površini
pomiješajte brašno, mak, šećer, sol i limunovu koricu pa utrljajte na kockice
narezan maslac. Mijesite dok se sastojci ne sjedine i dobijete jednolične
mrvice. Nemojte da to predugo traje jer će se maslac previše ugrijati. Dodajte
limunov sok i vodu pa umijesite tijesto do kraja. Ako vam se tijesto raspada,
dodajte još malo vode. Formirajte disk od tijesta, zamotajte ga u prozirnu
foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Razvaljajte tijesto na otprilike 5 mm
debljine pa izrezujte oblike po želji.
Keksiće pecite u pećnici prethodno
zagrijanoj na 180C 10ak minuta. Moraju ostati svijetli. Pustite ih da se ohlade
na rešetci. Za to vrijeme ugrijte marmeladu s limunovim sokom i promiješajte
pjenjačom da nema grudica. Mažite keksiće marmeladom i spajajte dva po dva.
Možete ih posuti i šećerom u prahu ako želite. Spremite ih u metalnu kutiju i
pustite da odstoje preko noći. Ako možete.
Koja super ideja za ugurati mak! :)
OdgovoriIzbrišiHvala :)
OdgovoriIzbriši