Jednostavno dalmatinsko jelo od ribe. Nema
se tu što puno za reći osim da recepata ima valjda onoliko koliko ima domaćica.
Na brudet je najbolje pripremiti ribu čvršćeg mesa, znači škarpine, škrpoče i
ostali manje ugledne bodeče, pauke, bežmeke, raže, golube, grdobine i slične
morske stanovnike.
Ja sam ovom prilikom pripremila jednu
manju grdobinu, pauka i bežmeka (čaču) jer sam to našla na ribarnici. Sveukupno
je bilo oko 700g ribe.
Uz ribu, evo što sam još koristila:
1 veća kapula
3 veća pomidora šljivara (oguljena i
izvađenih koštica)
2 žlice maslinovog ulja
100 ml bijelog vina
100 ml vode
1 žlica vinske kvasine
sol i papar
ružmarin
lovor
riža za prilog
naribana limunova korica
svježe nasjeckani peršin
Kapulu i pomidore narežite na tanke
listiće pa polovicu količine poslažite u lonac u koji ste prethodno ulili
maslinovo ulje. Na to stavite očišćenu ribu (grdobini, ako ju pripremate, ogulite kožu) pa ostatak kapule i pomidora.
Ulijte vino, vodu i kvasinu, ubacite začine i tek sada upalite plin / struju.
Pustite da se lagano krčka oko pola sata.
Uz brudet se kod nas uvijek kuha riža na
način kako je to radila moja prabaka iz Komiže, a to je da se u poseban lonac
prelije sva tekućina iz brudeta i na njoj skuha riža. Ako je potrebno, može se
doliti još vode. Moj je dodatak da u tako kuhanu rižu umiješam naribanu
limunovu koricu i sitno sjeckani peršin.
Nema komentara:
Objavi komentar