Inače sam prilično ravnodušna prema slanim
grickalicama i svi čipsevi, kokice, krekeri, pereci, slani štapići i ostali im
srodnici mogu mirno i neometano postojati pored mene. Ja sam ona koja je na
svakom tulumu kraj stola sa slatkišima, na svakom vjenčanju pobrsti tanjur sa
sitnim kolačićima, uvijek ide po još jednu fetu torte, nikad u restoranu ne
odbija desert... Uglavnom, shvatili ste.
Međutim, ovih sam krekera danas na
druženju s dragim prijateljima pojela više nego kolača. Fora je u tome što ovi
krekeri nisu preslani (osim, naravno, ako ih ne presolite) i imaju u sebi mak,
jednu od meni najdražih namirnica. Recept sam našla na meni vrlo dragom i
simpatičnom blogu Joy the Baker, ali sam ga malo prilagodila. Za početak, odmah
sam radila duplu dozu jer je Joy navela da od njene smjese ispadne svega
dvadeset krekra. Osim toga, skroz sam izbacila šećer je ne razumijem koju ulogu
on ima u slanim krekerima. Također, nisam koristila half&half nego svježu
skutu i slatko vrhnje.
Ako se odlučite raditi točno po Joyinom
receptu, odmah da vam kažem da half&half, obzirom da ga kod nas nema za
kupiti, možete dobiti tako da pomiješate slatko vrhnje i punomasno mlijeko u
omjeru pola – pola (kao što mu i samo ime kaže, jel). Ako radite po Joyinom
receptu, javite kako je ispalo. Najviše me muči taj šećer u receptu. Jest da ga
ide malo, ali svejedno.
A evo sad i moje verzije:
200g brašna
1/2 žličice soli
30g maslaca
2 žlice svježe kravlje skute (ili nekog
drugog svježeg sira)
2 žlice maka u zrnu
100ml slatkog vrhnja
još soli za posipanje
Pomiješajte brašno i sol pa u njh
utrljajte maslac narezan na kockice. Dodajte sir i mak pa i njih utrljajte tako
da dobijete jednoličnu smjesu. Od 100ml slatkog vrhnja dodajte dobivenoj smjesi
onoliko koliko vam treba da zamijesite glatko i elastično tijesto. Meni je
trebalo sedam žlica. Ostatak slatkog vrhnja ostavite za premazivanje krekera.
Tijesto razvaljajte što tanje i u što pravilniji oblik pa ga premažite ostatkom
slatkog vrhnja i posolite.
Narežite tijesto na kvadratiće pa ih prebacite na
lim obložen papirom za pečenje. Zapravo, savjetujem vam da razvaljano tijesto
prije nego ga narežete na komadiće prebacite na papir za pečenje kako bi
izbjegli dosadno prebacivanje minijaturnih komadića. Ja ću svakako tako
napraviti slijedeći put.
Krekere pecite 20ak minuta u pećnici
prethodno zagrijanoj na 150C s uključenim ventilatorom. Ako nemate
ventilacijsku pećnicu, pečenje će vam vjerojatno trajati nešto duže. Krekeri
trebaju dobiti malo boje po rubovima, ali moraju ostati pretežno svijetli.
Nema komentara:
Objavi komentar