Evo jedan jednostavan, a opet jako ukusan
i efektan recept iz masne tekice moje bake. Masne tekice su one tekice s rukom
pisanim receptima, dodanim opaskama, križanim i dodavanim sastojcima, a masne
su zato što aktivno sudjeluju u kuhanju, stalno su u akciji i normalno je da
budu poprskane dok se miksa biskvit ili kuha krema. Najbolji recepti iz takvih
tekica su uvijek oni koji su najviše zaflekani. Ako je stranica s receptom
skroz čista, onda s njim nešto nije u redu.
Dakle, ovo je recept s jako zaflekane
stranice i jako je dobar. Za smiksat biskvit vam treba desetak minuta i još
toliko za napraviti glazuru. A rezultat je kao da ste se puno više trudili.
Recept:
15 dag maslaca sobne temperature
6 jaja - razdvojiti žumanjke od bjelanjaka
15 dag šećera
20 dag mljevenog maka
ribana korica 1 neprskanog limuna /
naranče
2 žlice krušnih mrvica natopljenih u rumu
3 – 4 žlice marmelade (meni tu najviše
paše marmelada od marelica)
140 g tamne čokolade
20 g maslaca
2 žlice vode
Namočite krušne mrvice u rum i odložite sa
strane. Upalite pećnicu da se zagrije na
180°C.
Ako sve radite ručnim mikserom, prvo stucite bjelanjke u snijeg. Ovako ćete izbjeći pranje ručki od miksera u procesu.
Miksajte maslac dok ne postane pjenast.
Dodajte mu šećer. Miksajte. Dodajte žumanjke. Još miksajte. Rukom umiješajte
prvo mak, natopljene mrvice i limunovu / narančinu koricu, a zatim i snijeg.
Kolač pecite oko pola sata na 180°C. Čačkalica
zabodena u kolač mora izaći čista.
Kada se kolač malo ohladio, premažite ga
marmeladom pa napravite glazuru. Na pari ili laganoj vatri topite čokoladu,
maslac i vodu dok se svi sastojci ne otope i povežu. Premažite kolač i glazurom
i pustite da se skroz ohladi, a glazura stisne prije nego ga narežete.
Nema komentara:
Objavi komentar