ponedjeljak, 28. listopada 2013.

MAK KOCKE




Evo jedan jednostavan, a opet jako ukusan i efektan recept iz masne tekice moje bake. Masne tekice su one tekice s rukom pisanim receptima, dodanim opaskama, križanim i dodavanim sastojcima, a masne su zato što aktivno sudjeluju u kuhanju, stalno su u akciji i normalno je da budu poprskane dok se miksa biskvit ili kuha krema. Najbolji recepti iz takvih tekica su uvijek oni koji su najviše zaflekani. Ako je stranica s receptom skroz čista, onda s njim nešto nije u redu.

Dakle, ovo je recept s jako zaflekane stranice i jako je dobar. Za smiksat biskvit vam treba desetak minuta i još toliko za napraviti glazuru. A rezultat je kao da ste se puno više trudili.

Recept:

15 dag maslaca sobne temperature
6 jaja - razdvojiti žumanjke od bjelanjaka
15 dag šećera
20 dag mljevenog maka
ribana korica 1 neprskanog limuna / naranče
2 žlice krušnih mrvica natopljenih u rumu

3 – 4 žlice marmelade (meni tu najviše paše marmelada od marelica)

140 g tamne čokolade
20 g maslaca
2 žlice vode

Namočite krušne mrvice u rum i odložite sa strane. Upalite  pećnicu da se zagrije na 180°C.

Ako sve radite ručnim mikserom, prvo stucite bjelanjke u snijeg. Ovako ćete izbjeći pranje ručki od miksera u procesu.

Miksajte maslac dok ne postane pjenast. Dodajte mu šećer. Miksajte. Dodajte žumanjke. Još miksajte. Rukom umiješajte prvo mak, natopljene mrvice i limunovu / narančinu koricu, a zatim i snijeg.

Kolač pecite oko pola sata na 180°C. Čačkalica zabodena u kolač mora izaći čista.


Kada se kolač malo ohladio, premažite ga marmeladom pa napravite glazuru. Na pari ili laganoj vatri topite čokoladu, maslac i vodu dok se svi sastojci ne otope i povežu. Premažite kolač i glazurom i pustite da se skroz ohladi, a glazura stisne prije nego ga narežete.

Nema komentara:

Objavi komentar