subota, 5. listopada 2013.

GUSTA KREM JUHA OD BUNDEVE I KORJENASTOG POVRĆA S PASTOM OD SEZAMA I BUČINOG ULJA



Ovo je pravo jesensko jelo. Posebno ako su dani ovako hladni kao ovaj današnji. Juha je gusta i krepka pa može bez problema biti samostalan obrok. Nećete ostati gladni. Ja je pravim toliko gustu da bude gotovo kao pire. Vi, naravno, ne morate.

Sigurno ste se već, kao i ja, u životu najeli kremastih juha. Posebno onih od bundeve. Međutim, ova je malo drugačija. OK, dopuštam da vama nije, ali ja sam baš zadovoljna kako sam doživjela prosvjetljenje i odlučila jednostavnu povrtno – bundevastu juhu obogatiti pastom od tostiranog sezama i bučinog ulja. Kakva je to dobra ideja bila!

Skuhala sam prvi put ovu juhu jučer za ručak. Drugi put sam je kuhala danas za ručak. Potpuno identičnu. Samo da vidim hoće li opet biti toliko dobra. I bila je. Jako nam se svidjela. Čak je i podmladak riješio dva tanjura kao od šale.

Evo recept:

700 – 800g očišćene Hokkaido bundeve
otprilike 1l teleće ili pileće juhe ili vode ako nemate juhu pri ruci
2 žlice suncokretovog ulja (po mogućnosti hladno prešanog)
3 – 4 ljutike
1 manji poriluk
1 manji pastrnak
1 češanj češnjaka
1 mrkva
1 list svježeg lovora
1 – 2 grančice svježeg timijana (samo listići)
sol i papar

1 žlica sezama
1 žličica bučinog ulja

I još malo bučinog ulja i krupno nasjeckani peršin za posluživanje.

Na ulju popržite sitno nasjeckanu ljutiku i bijeli luk, na tanke kolutiće narezan poriluk (i bijeli i zeleni dio), mrkvu i pastrnak. Dodajte na male komade narezanu bundevu i začine pa nekoliko minuta dinstajte bez dodavanja tekućine. Podlijte vodom ili juhom tako da tekućina bude u razini s povrćem. Pustite da se kuha dok svo povrće skroz ne omekša (otprilike pola sata).



Dok se juha kuha, napravite pastu od sezama. Tostirajte sezam na tavici bez dodavanja masnoće nekoliko minuta odnosno dok ne počne tamniti i pucketati. Pazite da ne zagori. Sameljite sezam u mlincu za kavu*, prebacite u malu zdjelicu (ili još bolje u šalicu za crnu kavu) pa umiješajte bučino ulje. Odložite sa strane dok povrće ne bude kuhano.

Dakle, trebate dobiti ovo:


Volim da neka zrna sezama ostanu cijela jer fino pucketaju pod zubima.

Kada povrće postane skroz mekano, smiksajte ga štapnim mikserom tako da dobijete skroz glatku smjesu. Umiješajte pastu od sezama pa pustite da proključa još minutu – dvije. Prije posluživanja juhu u tanjuru pospite krupno sjeckanim peršinom i pokapajte bučinim uljem.

*Ako nemate mlinac za kavu, možete samljeti sezam i štapnim mikserom. Tako sam i ja znala raditi dok nisam kupila mlinac za kavu (kupovinu kojeg toplo preporučam jer je savršen za ovakve poslove). Sa štapnim mikserom je malo teže samljeti ovako malu količinu ali nije neizvedivo. Ionako nije presudno da sav sezam bude fino samljeven.

2 komentara:

  1. Hvala ti što si to podijelila s nama.
    Ovo je mogao biti "tajni" recept koji se prenosi s koljena na koljeno i ne odaje nikome. Stvarno vrhunski!
    Blog je divan, elegantan, slike su vrlo lijepe. Stavljam ga na svoj izbor blogova.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. :D Radim često juhu od bundeve u sezoni s dodacima različitog povrća i obično je uvijek završim s malo kiselog ili slatkog vrhnja. Ovo s pastom od sezama je bio trenutak inspiracije. I jako sam zadovoljna s rezultatom.

      Izbriši