Uvijek me jako razveseli kad vidim mišancu
na pijaci. Iako, moram priznati da mi je proljetna draža od ove jesenske jer u
proljetnoj bude puno divljeg mladog luka, a to mi je najdraži dio mišance. U
ovoj jesenskoj bude dosta koromača kojeg ja onda izvadim jer je to jedna od
rijetkih namirnica koju ne volim. I pored toga ostane podosta gorkastih trava
koje se mogu fino lešati pa začiniti na salatu s tvrdo kuhanim jajima (kao
šparoge), skuhati skupa s krumpirima ili ubaciti u ovakvu nekakvu pitu. Ja sam
mišanci dodala još i divlje samonikle blitve pa ih skupa s jajima, skutom i
slatkim vrhnjem pretvorila u ovaj quiche. Odlična je to večera, ali i doručak/ručak
drugi dan.
Tijesto:
250 g brašna
150 g maslaca
malo soli
ledene vode koliko vam treba da zamijesite
tijesto (nekoliko žlica)
Nadjev:
250 g očišćene mišance i divlje blitve
100 g skute (ili običnog svježeg sira)
150 ml slatkog vrhnja
50 ml punomasnog mlijeka
4 jaja
sol, papar
Prvo desetak minuta prokuhajte mišancu i
blitvu. Dobro ocijedite, nasjeckajte i pustite da se hladi (najbolje u cjedilu
kako bi sva voda iscurila).
U posoljeno brašno dodajte hladni maslac
narezan na kockice pa ga rukama ili mikserom utrljajte u brašno dok ne dobijete
smjesu nalik mrvicama. Dodajte hladne vode koliko vam treba da umijesite
tijesto. Ja to radim tako da u malu šalicu stavim led, prelijem s malo vode i
onda lagano dodajem koliko mi treba. Formirajte disk od tijesta i stavite ga u
hladnjak dok pripremite nadjev.
Skutu zgnječite vilicom pa je pomiješajte
s blitvom i mišancom. U posebnoj posudi pjenjačom umutite jaja, vrhnje i
mlijeko. Dodajte sol i papar, a zatim i skutu i mišancu. Promiješajte.
Razvaljajte tijesto, stavite ga u kalup za
pite, nabockajte na par mjesta vilicom i ulijte nadjev. Pecite oko pola sata u
pećnici zagrijanoj na 200°C.
Umjesto mišance i divlje blitve možete naravno koristiti
i špinat ili običnu blitvu, samo njih kraće kuhajte. Dovoljno ih je samo
blanširati.
Nema komentara:
Objavi komentar