Ovi keksi, naravno, uopće ne moraju biti
ogromni. Možete ih napraviti onoliko velike koliko vi to želite. Vi ste master
of cookies. Ono što je posebno dobro kod ovih keksa je njihova tekstura. Jako
su mekani i sočni. Zapravo su više biskvit nego klasični keks. Prednost im je
što su i drugi dan jednako ukusni kao i prvi. Kakvi su treći dan, ne znam.
Toliko nam nisu potrajali.
Evo recepta:
250g brašna
150g maslaca
2/3 šalice smeđeg šećera
2,5 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
1 žličica cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
na vrh noža pimenta
na vrh noža muškatnog oraščića
1 ogromna ili 2 male jabuke – oguljene,
nasjeckane i smiksane u pire
1 šalica mlijeka
1 žlica limunovog soka
1 žlica ekstrakta vanilije
1/2 šalice badema, grubo samljevenih
Prvo napravite pripremne radnje –
smiksajte jabuku u pire, grubo sameljite bademe i pomiješajte u posebnoj šalici
mlijeko i limunov sok. Nasjeckajte hladni maslac na kockice. Upalite pećnicu da
se zagrije na 180C.
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za
pecivo, sodu bikarbonu, šećer, sol i začine. Utrljajte rukama maslac u smjesu
suhih sastojaka dok ne dobijete mrvice. Nemojte da to predugo traje jer će se
maslaca previše ugrijati. Nema veze ako ostanu grudice maslaca. To je u redu.
Dodajte smiksanu jabuku, ekstrakt vanilije i mlijeko s limunom. Dobro
promiješajte pjenjačom ili kratko mikserom.
Žlicom pravite hrpice tijesta na tepsije
obložene papirom za pečenje. Ovdje će vam dobro doći žlica za vađenje sladoleda
ako je imate. Ostavljate dosta prostora između. Nastojte da vam hrpice tijesta
idu više u visinu nego u širinu jer će se tijesto ionako dosta raširiti tijekom
pečenja.
Pecite 10 – 15 minuta na 180C. Probajte
čačkalicom jesu li keksi pečeni. Moraju ostati mekani.
Izgledaju mi kao da ne mogu trajati dva dana, barem ne u mojoj kući :)
OdgovoriIzbrišiPekla sam ih kasno popodne pa ih nisu stigli sve potamaniti. :)
OdgovoriIzbrišiAli znam na što misliš. I kod mene rijetko što doživi sutradan.