četvrtak, 24. listopada 2013.

OGROMNI MEKANI KEKSI S JABUKOM I BADEMOM




Ovi keksi, naravno, uopće ne moraju biti ogromni. Možete ih napraviti onoliko velike koliko vi to želite. Vi ste master of cookies. Ono što je posebno dobro kod ovih keksa je njihova tekstura. Jako su mekani i sočni. Zapravo su više biskvit nego klasični keks. Prednost im je što su i drugi dan jednako ukusni kao i prvi. Kakvi su treći dan, ne znam. Toliko nam nisu potrajali.

Evo recepta:

250g brašna
150g maslaca
2/3 šalice smeđeg šećera
2,5 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
1 žličica cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
na vrh noža pimenta
na vrh noža muškatnog oraščića
1 ogromna ili 2 male jabuke – oguljene, nasjeckane i smiksane u pire
1 šalica mlijeka
1 žlica limunovog soka
1 žlica ekstrakta vanilije
1/2 šalice badema, grubo samljevenih

Prvo napravite pripremne radnje – smiksajte jabuku u pire, grubo sameljite bademe i pomiješajte u posebnoj šalici mlijeko i limunov sok. Nasjeckajte hladni maslac na kockice. Upalite pećnicu da se zagrije na 180C.


U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer, sol i začine. Utrljajte rukama maslac u smjesu suhih sastojaka dok ne dobijete mrvice. Nemojte da to predugo traje jer će se maslaca previše ugrijati. Nema veze ako ostanu grudice maslaca. To je u redu. Dodajte smiksanu jabuku, ekstrakt vanilije i mlijeko s limunom. Dobro promiješajte pjenjačom ili kratko mikserom.

Žlicom pravite hrpice tijesta na tepsije obložene papirom za pečenje. Ovdje će vam dobro doći žlica za vađenje sladoleda ako je imate. Ostavljate dosta prostora između. Nastojte da vam hrpice tijesta idu više u visinu nego u širinu jer će se tijesto ionako dosta raširiti tijekom pečenja.




Pecite 10 – 15 minuta na 180C. Probajte čačkalicom jesu li keksi pečeni. Moraju ostati mekani.


2 komentara:

  1. Izgledaju mi kao da ne mogu trajati dva dana, barem ne u mojoj kući :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pekla sam ih kasno popodne pa ih nisu stigli sve potamaniti. :)
    Ali znam na što misliš. I kod mene rijetko što doživi sutradan.

    OdgovoriIzbriši