četvrtak, 10. listopada 2013.

GRATIN DUAPHINOIS (GRATINIRANI KRUMPIR)




Ovo jelo trebate pripremiti i jesti u slijedećim situacijama:
a) vani je hladno i pada kiša (ili, još gore, snijeg)
b) lagano ste (ili ozbiljno) prehlađeni
c) nemate nikakve suvisle hrane u kući
d) ne marite pretjerano za kalorije

Ako ste se pronašli u navedenom, onda je ovo svakako jelo za vas. Ovo je prilagođeni recept iz moje omiljene kuharice. U toj knjizi također kažu da su ovo jelo smislili za dauphina, mladog princa koji će postati Henri II, a sve ne bi li ga privoljeli jedenju povrća. Ne znam je li to istina ili nije, ali meni priča ne drži vodu iz najmanje dva razloga. Prvo, zašto bi mladog princa tjerali da od svog povrća jede baš krumpir? Što ga nisu natjerali da jede kupus ili neko drugo zelenje? A drugo, ako su već htjeli da se princ zdravije hrani, mogli su osmisliti neko jelo s malo manje vrhnja i maslaca. Samo kažem.

No, bilo kako bilo, jelo je tu, ukusno je, kalorično, istovremeno i kremasto i hrskavo i jednostavno je za pripremu. Meni dovoljno.

Evo i recepta:

1 kg krumpira
1 češanj češnjaka
100g maslaca
1 dl kiselog vrhnja
1 dl punomasnog mlijeka
sol
svježe mljeveni crni papar
na vrh noža muškatnog oraščića
100 g naribanog Trapista ili nekog sličnog polutvrdog masnog sira

Ogulite krumpir i naribajte ga na ribež tako da dobijete rezance. Stavite komadiće krumpira u zdjelu punu hladne vode i malo promiješajte da se oslobodi škrob. Sada krumpir trebate dobro osušiti. To je ujedno i najzahtjevniji dio ovog recepta. Odlično će vam poslužiti sušilica za salatu ako je imate ili čista kuhinjska krpa ako je nemate. Zamotajte krumpir u krpu pa je stiščite i rotirajte dok ne iscijedite višak tekućine iz krumpira. Nemojte ga previše zgnječiti. Mora ostati u trakicama kako ste ga naribali.

Natrljajte dno i bočne stranice vatrostalne posude maslacem pa je odložite sa strane. Ostatak maslaca, vrhnje i mlijeko zagrijavajte zajedno dok ne uzavriju. Dodajte im sitno nasjeckani češnjak, sol, papar, muškatni oraščić i krumpir. Lagano prijajte 5-10 minuta. Prebacite u vatrostalnu zdjelu, poravnajte i prekrijte ribanim sirom. Dodajte još malo soli i papra po vrhu. Pecite 1 sat i 30 min. Poslužite vruće uz neku zelenu salatu.




























































Nema komentara:

Objavi komentar