Ne znam je li to već postalo očito, ali ja
jako, jako volim mak. On kolače čini sočnima, može u potpunosti zamijeniti
brašno, izvrsno se slaže i s voćem i s čokoladom, nije skup, dostupan je
tijekom cijele godine... Imala sam doma jabuke, malo maslaca i, naravno, mak.
Pa sam ih udružila u ovaj kolač. Koji je ispao toliko dobro da je zaslužio da
ga podijelim s drugima. Pa evo:
30 g maslaca
2,5 žlice šećera
3 male ili 2 velike jabuke
1 žličica cimeta
na vrh noža pimenta
70 g maslaca
2 jaja – odvojeni žumanji i bjelanjci
6 žlica šećera
1 dl tekućeg jogurta
2 žlice krušnih mrvica namočenih u rumu
100 g mljevenog maka
2 žlice brašna
1/2 žličice praška za pecivo
U okrugli kalup za tortu s odvojivim dnom
stavite papir za pečenje na dno pa ga premažite s 30 g maslaca. Negdje će
biti više, negdje manje maslaca i to je u redu. Premažite u tankom sloju i
bočne stranice. Ravnomjerno pospite maslacem premazano dno s 2,5 žlice šećera. Kalup
s vanjske strane obložite aluminijskom folijom jer će maslac kad se rastopi
malo procuriti.
Ogulite jabuke, izvadite im sredinu pa ih
narežite na ploškice. Svaku četvrtinu narežite na 4 – 5 ploškica, ovisno o
veličini jabuke. Prebacite ih u zdjelu, pospite začinima i promiješajte rukama
da se ravnomjerno oblože sa svih strana. Poslažite ih u kalup.
Upalite pećnicu da se zagrije na 180°C pa
napravite tijesto. Stucite snijeg od bjelanjaka da kasnije na to ne gubite
vrijeme (a i da ne morate prati ručke od miksera u međuvremenu).
U posebnoj posudi pomiješajte brašno, mak
i prašak za pecivo.
Tucite maslac mikserom dok ne postane
pjenast, dodajte mu šećer i žumanjke pa tucite dalje (barem 4 – 5 minuta).
Umiksajte jogurt i krušne mrvice pa rukom umiješajte mješavinu brašna, maka i
praška. Rasporedite tijesto po jabukama i stavite peći.
Pecite 40ak minuta
odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe čista.
Pustite kolač da se malo ohladi, skinite
obruč pa ga prevrnite na tanjur i odlijepite papir za pečenje.
Dobar je topao i hladan, a i sutradan ako
preživi.
Nema komentara:
Objavi komentar