Nisam baš fan mesnih bistrih juha. Ni
pripadajuće im tjestenine. Zapravo, uopće nemam paštu za juhu u kući. Bistra
mesna juha me vraća u školske dane, povratak kući iz škole, kada gladna ulazim
u kuću, a za ručak juha, lešo meso i šalša. Ne samo što me taj obrok u tom
trenutku nimalo ne zadovoljava, nego još prije svega moram pojesti i tu
nesretnu juhu.
Dugo vremena nisam uopće kuhala mesne
juhe. Udala sam se za čovjeka koji ih voli još manje od mene i stvarno, pored
svih tih divnih jela na svijetu, nije bilo potrebe za mesnom juhom. S vremenom
sam odlučila dati mesnim juhama priliku ali sam malo presložila stvari. Prvo,
nema nikakve pašte. Skuham eventualno malo prosa sa strane i ono uspješno glumi
paštu. Drugo, juha gotovo nikad nije bistra nego je krem. I treće, dobro je
začinjena. S vremenom sam profiltrirala koje mi povrće paše u juhu, a koje ne.
Pa tako nikada ne stavljam kupusnjače ni papriku. A uvijek stavim mrkvu,
pastrnak i korabicu. Oni su mi baza. Pastrnak je pogotovo bitan. On daje jako
finu aromu. Ako ne možete jesti juhu bez Vegete, probajte umjesto nje staviti
pastrnak.
U juhi ne volim iznutrice pa ovu kuham od
pilećih leđa s vratom. To je valjda najjeftiniji komad mesa (ok, kostiju) koji
možete naći, a za ovu juhu mi je taman. Piletinu, kao i sve ostalo, kupujem na
placu u mesnici specijaliziranoj za perad i tamo su leđa (hrbat) već
istrančirani i prodaju se za desetak kuna po kilogramu. Mislim da ih nema po
trgovačkim centrima. U svakom slučaju, neće nastati smak svijeta ako skuhate
recimo batak sa zabatkom.
Evo što vam sve
treba:
1 pileća leđa (hrbat) s vratom
po 1 komadić
veličine palca korijena celera i peršina
1 nasjeckana
stabljika celera
1/2 korabice
srednje veličine (s lišćem)
1 mrkva srednje
veličine
1 manji ili pola
većeg korijena pastrnaka
nasjeckani zeleni
dio jednog manjeg poriluka (danas nisam stavila, ali inače uvijek stavim)
par cvjetića
brokule i/ili cvjetače (isto danas nisam stavila ali inače stavim)
1 mala grančica
svježeg ružmarina
1 mala grančica
svježeg timijana (samo listići)
sitno sjeckani
peršinov list za posipanje na kraju
Povrće operite, očistite i nasjeckajte na
manje komade pa ga skupa s hrptom s kojeg ste skinuli svu masnoću i začinima
stavite kuhati u hladnu vodu. Nalijte toliko vode da bude prst iznad mesa i
povrća.
Posolite i pustite da se kuha 40ak minuta odnosno dok meso ne postane
tako mekano da ga vilicom jednostavno odvajate od kostiju, a povrće se bez
problema da zgnječiti.
Izvadite kuhanu piletinu pa skinite sve
iskoristive dijelove mesa. Ispast će vam dobra šaka što je sasvim dovoljno za
ovu juhu. Narežite na manje komade i ostavite sa strane.
Ako vam je ispalo više juhe nego što
možete pojesti u jednom obroku, odlijte višak tekućine (samo juha, bez povrća)
i spremite za kasnije ili zaledite. Ovo je zato jer sama juha dobro podnosi
stajanje u hladnjaku ili zamrzavanje, dok povrće trba pojesti isti dan. U posudi
s preostalom juhom smiksajte štapnim mikserom povrće u glatku kašu. Vratite meso,
pospite svježim sitno sjeckanim peršinom i poslužite.
Ako vam juha nije dovoljno krepka ovakva
kakva je, možete sa strane skuhati malo prosa ili neke druge žitarice pa dodati
u gotovu juhu.
Nema komentara:
Objavi komentar