Moje najdraže varivo na cijelom svijetu!
Bez zaprške, bez miješanja, bez puno sastojaka i previše razmišljanja. Čisti
minimalizam u tanjuru. Malo povrća, leća i, naravno, kobasica. Kobasica nije
nužna. Možete ju i izostaviti. Ali ja predlažem da je ipak dodate. Jer je tako
jednostavno ukusnije i potpunije.
Evo što vam treba za otprilike tri tanjura
variva:
150 g leće (ja sam koristila smeđu ali
može i bilo koja druga)
1 velika mrkva
1 mali komad pastrnjaka (otprilike kao
polovina mrkve koju stavite)
1 mali poriluk (ali stvarno minijaturni)
ili pola većeg
1 kapula
2 žlice maslinovog ulja plus još malo za
kraj
1 lovorov list
sol, papar
sitno sjeckani list peršina
kobasice
Leću možete namočiti sat – dva prije
kuhanja jer će tako biti brže gotova. Ali i ne morate. Ako je stavljate bez da
ste je prethodno namočili, jednostavno ćete morati produžiti vrijeme kuhanja.
Zato u tom slučaju povrće narežite na veće komade da se ne raskuha.
U lonac stavite maslinovo ulje i svo
povrće narezano na kolutiće. Leću procijedite (ako ste ju namakali), isperite
je pod mlazom hladne vode i dodajte povrću. Nalijte vode koliko je potrebno da
leća i povrće budu skroz pokriveni, dodajte začine i stavite kuhati. Nakon što
zakuha, slobodni ste jedno pola sata do 45 minuta. Tu i tamo samo pogledajte
ima li dovoljno vode. Ne morate čak ni miješati.
U međuvremenu skuhajte kobasice. Probajte
naći neke stvarno dobre. Za to ćete trebati potegnuti do mesnice. Općenito
preporučam kupovanje mesa isključivo u mesnicama. Nađite si neku dobru i
postanite stalni kupac. Prijateljstvo s mesarima nije za odbaciti.
Kobasice uvijek kuham odvojeno od variva s
kojim će se jesti, kako bi višak masnoće pustile u vodu u kojoj se kuhaju, a ne
u varivo. Kad su kuhane, izvadim ih iz vode, narežem na tanke kolutiće i ubacim
u varivo. Za ovu količinu variva, dovoljan je jedan par kobasica.
Kad su leća i povrće kuhani, imate više
opcija kako dovršiti varivo. Točnije njih tri. Možete samo dodati kobasicu,
maslinovo ulje i sitno sjeckani peršin i jesti ga takvog kakvo je. Ili ga
možete još malo zgusnuti. Za to postoje dva načina. Jedan je da u tanjur
odvadite nekoliko žlica variva pa sve dobro zgnječite vilicom, vratite natrag u
lonac i dobro promiješate. Drugi način (kojem sam ja najčešće sklona) je da
uzmete štapni mikser i njime napravite jedan krug po loncu. Ali stvarno samo
jedan krug jer ne želimo juhu (ovaj put) nego varivo. Koji god način odabrali,
uvijek na kraju dodajte maslinovo ulje i svježi peršin.
Nema komentara:
Objavi komentar