Moja mama jako voli Veronikine mliječne
proizvode. Ja je potpuno razumijem, jer i ja jako volim Veronikine mliječne
proizvode. Moja mama ne živi u Zagrebu što znači da joj Veronikini proizvodi
nisu dostupni. Zato moja mama svaki put kad dođe kod nas u posjet nakupuje
zalihe Veronikinih proizvoda. I u većini slučajeva ih zabravi u našem frižideru
i otputuje bez njih. Tako je bilo i zadnji put. Što znači da sam se našla u
situaciji da imam skoro 1kg svježeg sira, 1/2 kg vrhnja i 1,5 kg maslaca u
frižideru. Obzirom da slanje poštom nije bila opcija, morala sam nekako
utrošiti sav taj materijal koji mi se neočekivano našao na raspolaganju. Pa sam
ispekla ovu pitu. Ionako sam se baš bila zaželjela klasične slatke pite sa
sirom, limunovom koricom i grožđicama.
Sastojci za tijesto:
250g oštrog brašna
2 žlice šećera
malo soli
130g maslaca
1 žumanjak
korica 1/2 limuna
4 žlice kiselog vrhnja
Sastojci za nadjev:
450g svježeg sira
2 žlice kiselog vrhnja
2 žumanjka
4 žlice šećera
sok od 1/2 limuna
šaka grožđica
šaka grožđica
Od gore navedenih sastojaka zamijesite
prhko tijesto. Prvo pomiješajte brašno, šećer, sol i limunovu koricu pa rukama
ili mikserom utrljajte hladni maslac narezan na kockice, a na kraju umijesite
žumanjak i vrhnje. Formirajte dva diska od tijesta. Neka vam otprilike 2/3
tijesta čini veći disk, a 1/3 manji. Odložite u frižider na pola sata.
Za to vrijeme napravite nadjev. To ćete
učiniti tako da ćete jednostavno smiksati zajedno sve sastojke.
Veći disk tijesta razvaljajte na veličinu
okruglog kalupa za pite kojeg ste prethodno namazali maslacem i posuli oštrim
brašnom. Prebacite tijesto u kalup i nabockajte ga vilicom. Nalijte nadjev. Od
ostatka tijesta možete kao ja izrezivati razne oblike, možete plesti mrežu ili
jednostavno možete ovaj kolač peći u običnoj pravokutnoj tepsiji kao klasičnu
pitu s dvije kore. U tom slučaju tijesto čim ga zamijesite podijelite na dva
jednaka dijela, a gornju koru na nekoliko mjesta nabodite viicom kako bi para
mogla izlaziti van prilikom pečenja.
Pecite 30 – 40 minuta u pećnici prethodno
zagrijanoj na 180°C.
živile zaboravljive mame! super izgleda
OdgovoriIzbrišiHvala. :D
OdgovoriIzbrišiNjam njam 😙😙
OdgovoriIzbriši