Jednom kad očistite sipe, ovo postaje
skroz jednostavno jelo za pripremu. A i to čišćenje sipa nije tako strašno kako
na prvu izgleda. Ja ih čistim tako da:
1. nosim rukavice
2. razrežem plašt sipe uzdužno pa odvojim
od njega cijelu glavu i utrobu
3. pritom pazim da ne probijem vrećicu s
crnilom jer volim da je rižot što crnji (ne uspijem svaki put, al Bože moj,
trudim se)
4. odvojim utrobu, oči i zub od
iskoristivih dijelova glave
5. sve iskoristive dijelove nasjeckam na
male komadiće
Evo što vam sve treba za ovo super
jednostavno jelo:
500g sipa
1 kapula
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
grančica svježeg ružmarina
1 dl bijelog vina
nekoliko grančica svježeg peršina –
odvojeno nasjeckajte stabljike i listove
sol
3 male kavene šalice (one za espresso)
riže
kipuća voda ili riblji temeljac (ili barem
juha)
Očistite sipe pa ih nasjeckajte na male
komadiće. Narežite kapulu na ploškice, a češnjak na veće komade pa ih kratko
zažutite, skupa s ružmarinom i sitno nasjeckanim stabljikama peršina (bez
listova), na malo malsinovog ulja.
Dodajte sipe, posolite pa dinstajte 20ak
minuta bez dodavanja tekućine.
U međuvremenu zagrijte do vrenja
vodu/temeljac/juhu kojom ćete podlijevati rižot.
Sipe će pustiti dosta vode koja treba
iskuhati kako bi mogli dodati rižu. Zbog toga nemojte poklapati teću. Rižu
dodajte tek nakon što iskuha višak tekućine. Ovako:
Dinstajte tako na suho, uz miješanje, dok
riža ne pocakli pa počnite podlijevati kipućom vodom/temeljcem/juhom. Malo po
malo. Svaki put pričekajte da riža sve popije. Dinstajte tako uz podlijevanje
sve dok riža ne bude gotova. Pred kraj kuhanja dodajte vino (možete i više od
1dl ako vam tako odgovara). Kada je riža kuhana, a sipa mekana, ugasite,
dodajte sitno sjeckani peršinov list i još malo maslinovog ulja, poklopite i
pustite da odmori desetak minuta. Pazite da vam u teći bude dosta tekućine u
trenutku kad rižot maknete s vatre jer će riža dosta popiti.
Poslužite posuto s nekim dobrim sirom i
hrpom zelene salate.
Nema komentara:
Objavi komentar