Ove me godine zapalo pravljenje božićnog
ručka. Odmah sam znala da ću raditi patku, ali sam se htjela malo
odmaknuti od klasičnog pečenja s krumpirima. Isto tako nisam htjela ni provesti
cijeli dan u kuhinji pa sam patku odlučila napuniti jednostavnim, a opet
zanimljivim nadjevom. Mi smo bili jako zadovoljni kako je sve to ispalo. Evo
recepta:
Trebat će vam jedna patka težine 2 - 2,5 kg
plus slijedeći sastojci za nadjev:
žlica - dvije ulja
1 poriluk
100 g heljde
1 pačja jetra
šaka blanširanih i sitno nasjeckanih badema
(da budu otprilike veličine heljde)
sol, papar, timijan
cca 0,5-1 dl pačjeg temeljca ili vruće vode
Prvo pripremite nadjev. Na ulju dinstajte
poriluk narezan na rezance, dodajte heljdu i lagano je tostirajte. Dodajte
jetru nasjeckanu na manje komade, posolite, popaprite, dodajte timijan i
podlijte temeljcem ili vodom. Nemojte dodavati puno tekućine jer nadjev na
kraju mora biti skroz suh. Dinstajte 15-20 minuta odnosno dok heljda ne postane
dovoljno mekana da se može jesti. Dodajte bademe, dinstajte još minutu - dvije
i pustite da se ohladi dovoljno da njime možete napuniti patku.
Negdje na pola
puta pripreme nadjeva upalite pećnicu da se zagrije na 200C.
Patku posolite,
natrljajte timijanom pa napunite nadjevom i zatvorite otvor čačkalicama.
Stavite je bez
dodavanja masnoće u lim za pečenje, pokrijte aluminijskom folijom i ubacite u
pećnicu. Ja patku pečem po 1h na svaki kg težine. Ovu sam pekla malo više od
2h.
Nakon prvih sat pečenja izvadite patku,
uklonite foliju i vratite je u pećnicu. Svakih 20ak minuta je polijevajte
masnoćom koja se topi. Pola sata do 45 minuta prije kraja pečenja dodajte
krumpire ako ih želite (ja jesam jer bi moji digli ustanak da sam spekla patku
bez mladih krumpira na pačjoj masti). Ako imate ventilator na pećnici, sad je
vrijeme da ga upalite.
Kad je patka pečena, otvorite je, izvadite nadjev u
zdjelu, a patku rastrančirajte i odmah poslužite.
Nema komentara:
Objavi komentar