Zaboravite višednevno namakanje narančine
kore. Zaboravite neprekidno mijenjanje vode. Ovi su arancini tako brzo gotovi
da ih još uvijek stignete napraviti za Božić. I jako su ukusni. Možete ih jesti
same, a možete ih, što je po meni još bolja opcija, ubaciti u neki kolač. Dio
ovih mojih ide sutra u stollen. Jedva čekam!
Evo što vam treba:
3 veće ili 4 manje neprskane
naranče
250 g šećera + još šećera za posipanje na
kraju
250 ml vode
Ogulite koru narančama tako da na
narančastom vanjskom dijelu ostane i tanki sloj unutrašnjeg bijelog dijela. Ja
to radim gulilicom za krumpir malo šireg otvora.
Koru zatim narežite na uzdužne
štapiće širine oko 0,5 cm.
Stavite ih u hladnu vodu, pustite da uzavru i nakon
nekoliko sekundi kuhanja, procijedite i isperite hladnom vodom. Stavite ih
ponovo u hladnu vodu i ponovite postupak još dva puta. Narančina kora mora tri
puta uzavrijeti. Na ovaj smo način eliminirali potrebu za višednevnim
namakanjem kora kako bi se iz njih izvukla gorčina.
Pomiješajte šećer i vodu i pustite da
uzavru. Dodajte narančinu koru pa kuhajte 45 minuta. Bijeli dio narančine kore
mora postati staklast i pomalo proziran. To znači da je kora upila dovoljno
šećera.
U duboki tanjur stavite šećer pa u njega
uvaljajte narančinu koru. Nemojte pretjerivati. Dovoljno je da kora samo lagano
prođe kroz šećer. Iako vam se u tom trenutku neće činiti puno šećera, ako
pretjerate, kad se kore osuše, dobit ćete šećerne gromade umjesto arancina. To
je zato što su kore u trenutku kad ih oblažete šećerom vruće pa se šećer odmah
topi. Međutim, kad se ohladi ponovo se kristalizira.
Kore nakon tretmana šećerom stavljajte na
papir za pečenje koji ste stavili na rešetku (dobro će poslužiti i dio sudopera
namijenjen cijeđenju suđa ili neko slično mjesto) i pustite ih da se suše preko
noći. Spremite u tegle. Mogu trajati mjesecima.
Nema komentara:
Objavi komentar