Danas je 22.12., a ja imam ispečene tek
jedne jedine kekse za Božić. Prošli je tjedan proletio, a da se nisam stigla ni
okrenuti, stigao je vikend pun velikih planova, a ja sam se razbolila. Nadam se
da ću večeras smoći snage i napraviti išlere, a u međuvremenu vam stavljam
recept za jedine kekse koje sam do sada ispekla.
Recept je iz Velike knjige kolača i kod
nas se već godinama peče za Božić. S njima uvijek započnemo pripremu božićnih
keksića jer dobro podnose stajanje. Štoviše, što duže stoje to su mekši i
ukusniji. Jednostavni su za pripremu, ali uzmite u obzir da tijesto prije pečenja
mora prenoćiti u frižideru. Okusom podsjećaju i na Speculaas kekse i na
medenjake pa vam ovo dođe kao 2 u 1 recept.
Evo recept za popriličnu količinu keksića:
250 g maslaca
200 g šećera
120 g meda (u originalnom receptu ide
javorov sirup, ali ja uvijek koristim med)
75 g oguljenih i nasjeckanih badema
75 g nasjeckanih ušećerenih limunovih
korica (ako nemate, naribajte koricu jednog neprskanog limuna)
1/2 žličice samljevenih klinčića
2 žličice cimeta
1/2 žličice đumbira u prahu
7 g praška za pecivo
500 g brašna
Kratko prokuhajte med sa šećerom i
maslacem, sklonite sa štednjaka pa umiješajte oguljene nasjeckane bademe,
ušećerenu limunovu koricu, klinčiće, cimet i đumbir. Prašak za pecivo otopite u
žlici kipuće vode i umiješajte ga u smjesu s maslacem. Ostavite neka se malo
ohladi pa prosijte brašno i umijesite tijesto. U ovoj fazi je tijesto jako
mekano, ali će se, zbog velike količine maslaca, hlađenjem stvrdnuti.
Tijesto oblikujte u dva valjka, zamotajte
ih u prijanjajuću plastičnu foliju i stavite u frižier preko noći.
Sutradan obložite tepsije papirom za
pečenje, zagrijte pećnicu na 200°C, a tijesto narežite na ploške debele oko
1/2 cm. Ostavite nekoliko cm razmaka između keksa jer će se malo raširiti.
Pecite
ih 8-10 minuta. Prebacite ih na rešetku da se ohlade.
Tek pečeni, ovi su keksi jako mekani, ali
se hlađenjem stvrdnu. Čuvajte ih u limenoj kutiji.
Nema komentara:
Objavi komentar