Zadnjih sam dana u totalnoj gužvi, a bojim
se da će se tako i nastaviti. Zbog toga nemam onoliko vremena koliko bih htjela
za kuhanje, pečenje i pisanje. Srećom, danas je vikend, ručak je skuhan i
pojeden, muž u sobi uspavljuje dijete pa je ovo pravi trenutak da napišem
recept koji jadan čeka objavu već više od tjedan dana.
Evu sam torticu smislila za moje
prijateljice Jelenu i Ledu. Za Ledu jer je poželjela nešto bez glutena, a za
Jelenu jer je poželjela nešto jako sočno s narančom. Ovo je prava torta za ovo
doba godine. Puna je okusa oraha, naranče i čokolade. Prava božićna! Ovo su
mjere za mali kalup za tortu promjera 18cm. Ako želite peći tortu normalne
veličine, poduplajte mjere.
Tijesto:
3 jaja
4 žlice šećera
12,5 dag sitno mljevenih oraha
30 g tamne čokolade
1/2 velike ili 1 cijela manja neprskana
naranča
Preljev:
sok od 1/2 naranče
sok od 1/2 limuna
2 žlice šećera
Glazura:
70 g tamne čokolade
1/2 žličice kiselog vrhnja
1 žličica maslaca
2 žlice vode
Kalup za torte obložite potpuno papirom za
pečenje. To ćete najlakše napraviti tako da pair smočite i dobro iscijedite.
Nakon tog postupka papir više neće biti krut nego ćete ga moći savijati kako
želite.
Sameljite orahe i ostavite sa strane. U
multipraktiku smiksajte sijelu naranču zajedno s korom.
Otopite čokoladu na
pari ili u pećnici na niskoj temperaturi. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Od
bjelnjaka stucite čvrst snijeg, a žumanjke odvojeno tucite sa šećerom nekoliko
minuta dok skroz ne posvijetle i uduplaju volumen.
Umiksajte čokoladu i naranču
pa rukom umiješajte mljevene orahe, a zatim i snijeg od bjelanjaka. Pecite 30 –
40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C.
Tortu pustite da se malo ohladi pa je
oprezno odvojite od papira za pečenje i stavite na tanjur. Pripremite sirup
tako da pomiješate sok od limuna i naranče sa šećerom i kratko prokuhate da se
šećer skroz otopi. Tortu natopite sirupom i pustite da se ohladi do kraja kako
bi joj mogli staviti glazuru.
Na pari ili laganoj vatri otopite sve
sastojke za glazuru pa njome premažite ohlađenu tortu.
Nema komentara:
Objavi komentar