Evo još malo božićnog duha! Stollen je
tradicionalni njemački božićni slatki kruh. Varijacije su bezbrojne. Bitno je
samo da je bogat suhim voćem, arancinima, limunovom koricom, vanilijom i
marcipanom. Ako niste fan, marcipan možete i izostaviti. Zamotan u plastičnu
foliju, ovaj će kolač trajati nekoliko dana. Meni je najdraži uz kavu za
doručak.
Ovo je moja varijanta stollena:
Kvas:
1 svježi kvasac
2 dl mlijeka
1 žličica šećera
Tijesto:
500 g + 100 – 150 g brašna
3 žumanjka
srž iz 1/2 mahune vanilije
naribana korica 1/2 limuna
50 g šećera
malo soli
50 g grožđica
100 g nasjeckanih suhih marelica
75 g nasjeckanih arancina
rum
100 g maslaca
150 g sirovog marcipana nasjeckanog na
male komadiće
Namočite suho voće u rum pa zatim
napravite kvas. Zagrijte mlijeko (ne smije biti vruće) i u njega dodajte
žličicu šećera i razmrvljeni kvasac.
U veću posudu stavite 500 g brašna.
Napravite udubinu u sredini pa u nju ulijte kvas, pokrijte krpom i ostavite da
se diže 20ak minuta na toplom. U međuvremenu odvojeno tucite žumanjke sa
šećerom, vanilijom, limunovom koricom i solju.
Nakon što je kvas uzašao, umijesite ga u
brašno pa mu primijesite tučene žumanjke. Pokrijte krpom i stavite u pećnicu
zagrijanu na 50°C da se diže još pola sata.
Otopite maslac pa ga umijesite u tijesto
nakon dizanja. Dodajte još 100 – 150 g brašna. Brašno dodavajte malo po malo
kako ne biste pretjerali. Tijesto mora ostati skroz mekano. Umiješajte suho
voće i nasjeckani marcipan. Oblikujte štrucu, pustite je da se diže još 20ak
minuta pa stavite peći. Stollen pecite oko 45 minuta na 200°C.
Nema komentara:
Objavi komentar