Ponekad se stvari u životu tako poslože da
vam se rješenje problema nametne samo od sebe. Ne događa se često (barem se
meni tako čini), a vjerojatnost da će se dogoditi je obrnuto proporcionalna
veličini problema (prokleti Murphy!), ali je svejedno lijepo kad se dogodi.
Tako sam ja jučer trebala smisliti neko jelo koje bih ponudila prijateljima
koji su mi dolazili na druženje. Htjela sam da to bude nešto što ću poslužiti
toplo, što mi neće oduzeti puno vremena za pripremu, što će biti izdašno i po
mogućnosti da će se svima svidjeti.
I tako sam se sjetila da u masnoj tekici
imam papirić na kojem je već godinama zapisan recept za višku pogaču koju nikad
nisam napravila. Recept sam davno uzela jednom prilikom kod moje prijateljice
Martine, ali se uopće ne sjećam pod kojim okolnostima. Je li ona tada radila tu
pogaču, je li joj je netko poslao, jesam li je uopće tamo jela... Nemam blagog
pojma. Jedino u što sam 100% sigurna je da sam recept uzela od Martine jer je
zapisan na papirić istrgnut iz blokića na Mickey Mousea, a Martina je jedina
osoba za koju znam da ima takav blokić, tako da je to sigurno.
Bilo kako bilo, recept se pokazao
odličnim, gosti su bili zadovoljni (jel tako, gosti?), pa ga evo prenostim i
vama.
Tijesto:
1 kg brašna
1 svježi kvasac
1 žličica meda
2 dl mlijeka
svježi ružmarin i timijan
1 žličica soli
1 dl maslinovog ulja
2-3 dl tople vode
Nadjev:
3 ljubičaste kapule
400 g pomidora
25 dag fileta slanih inćuna ili srdela
3 žlice kapara
maslinovo ulje
papar
Ugrijte mlijeko tako da postane mlako,
dodajte mu med i žličicu brašna, pa u tu smjesu natrgajte kvasac. Pokrijte
krpom i pustite da uzlazi 20ak minuta. Na dasci ili u mikseru pomiješajte
brašno, sol, nasjeckane začine, dodajte kvas, maslinovo ulje i malo vode.
Počnite mijesiti uz dodavanje vode po potrebi. Tijesto mora biti mekano, glatko
i elastično i ne smije se lijepiti. Prebacite ga u posudu, pokrijte krpom i
stavite da se diže u pećnicu zagrijanu na 45°C 30 – 45 minuta.
Tijesto mora najmanje udvostručiti volumen.
U međuvremenu pripremite nadjev tako da
narežete kapulu na listiće, pomidore na šnite (ja sam koristila cherryje koje
sam samo prepolovila obzirom da su oni u ovo doba godine jedini dostupni
pomidori s okusom), a ribu i kapare pomiješajte i zajedno nasjeckajte.
Kada se tijesto diglo, podijelite ga na
dvije kugle, jednu nešto veću od druge. Razvaljate veću kuglu u oblik kruga, pa
poslažite na nju redom kapulu, ribu i kapare i na kraju pomidore. Pokapajte
maslinovim uljem i malo popaprite. Otprilike 2 – 3 cm uz rub ostavite praznima.
Poklopite s drugim dijelom tijesta, pa rubove prevrnite i pritisnite prstima da
se učvrste. Nadjev mora biti čvrsto zatvoren u tijestu. Po površini izbušite
rupe čačkalicom kako bi para mogla izlaziti, premažite maslinovim ulje i
stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C na 45 min do 1h. Poslužite odmah. Kao i
ostala jela od dizanog tijesta, i ova je pogača najbolja isti dan, posebno dok je
još topla.
Nema komentara:
Objavi komentar