ponedjeljak, 13. siječnja 2014.

VIŠKA POGAČA


Ponekad se stvari u životu tako poslože da vam se rješenje problema nametne samo od sebe. Ne događa se često (barem se meni tako čini), a vjerojatnost da će se dogoditi je obrnuto proporcionalna veličini problema (prokleti Murphy!), ali je svejedno lijepo kad se dogodi. Tako sam ja jučer trebala smisliti neko jelo koje bih ponudila prijateljima koji su mi dolazili na druženje. Htjela sam da to bude nešto što ću poslužiti toplo, što mi neće oduzeti puno vremena za pripremu, što će biti izdašno i po mogućnosti da će se svima svidjeti.

I tako sam se sjetila da u masnoj tekici imam papirić na kojem je već godinama zapisan recept za višku pogaču koju nikad nisam napravila. Recept sam davno uzela jednom prilikom kod moje prijateljice Martine, ali se uopće ne sjećam pod kojim okolnostima. Je li ona tada radila tu pogaču, je li joj je netko poslao, jesam li je uopće tamo jela... Nemam blagog pojma. Jedino u što sam 100% sigurna je da sam recept uzela od Martine jer je zapisan na papirić istrgnut iz blokića na Mickey Mousea, a Martina je jedina osoba za koju znam da ima takav blokić, tako da je to sigurno.

Bilo kako bilo, recept se pokazao odličnim, gosti su bili zadovoljni (jel tako, gosti?), pa ga evo prenostim i vama.

Tijesto:
1 kg brašna
1 svježi kvasac
1 žličica meda
2 dl mlijeka
svježi ružmarin i timijan
1 žličica soli
1 dl maslinovog ulja
2-3 dl tople vode

Nadjev:
3 ljubičaste kapule
400 g pomidora
25 dag fileta slanih inćuna ili srdela
3 žlice kapara
maslinovo ulje
papar

Ugrijte mlijeko tako da postane mlako, dodajte mu med i žličicu brašna, pa u tu smjesu natrgajte kvasac. Pokrijte krpom i pustite da uzlazi 20ak minuta. Na dasci ili u mikseru pomiješajte brašno, sol, nasjeckane začine, dodajte kvas, maslinovo ulje i malo vode. Počnite mijesiti uz dodavanje vode po potrebi. Tijesto mora biti mekano, glatko i elastično i ne smije se lijepiti. Prebacite ga u posudu, pokrijte krpom i stavite da se diže u pećnicu zagrijanu na 45°C 30 – 45 minuta. Tijesto mora najmanje udvostručiti volumen.

U međuvremenu pripremite nadjev tako da narežete kapulu na listiće, pomidore na šnite (ja sam koristila cherryje koje sam samo prepolovila obzirom da su oni u ovo doba godine jedini dostupni pomidori s okusom), a ribu i kapare pomiješajte i zajedno nasjeckajte.

Kada se tijesto diglo, podijelite ga na dvije kugle, jednu nešto veću od druge. Razvaljate veću kuglu u oblik kruga, pa poslažite na nju redom kapulu, ribu i kapare i na kraju pomidore. Pokapajte maslinovim uljem i malo popaprite. Otprilike 2 – 3 cm uz rub ostavite praznima. 


Poklopite s drugim dijelom tijesta, pa rubove prevrnite i pritisnite prstima da se učvrste. Nadjev mora biti čvrsto zatvoren u tijestu. Po površini izbušite rupe čačkalicom kako bi para mogla izlaziti, premažite maslinovim ulje i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C na 45 min do 1h. Poslužite odmah. Kao i ostala jela od dizanog tijesta, i ova je pogača najbolja isti dan, posebno dok je još topla.



Nemojte da vas zavara odnos nadjeva i tijesta. Nadjev je jako intenzivnog okusa i, iako se čini da ga ima premalo u odnosu na tijesto, zapravo je ovako baš taman. 

Nema komentara:

Objavi komentar