nedjelja, 26. siječnja 2014.

BRIJUN KOCKE



Ovaj kolač sam ispekla i poslikala brat – bratu ima dva tjedna. Možda i više. Ali nikako da se sastanem s vremenom da napišem koju smislenu rečenicu. Odlučila sam da neću više čekati nego napisati pa što ispadne – ispadne. Usporila sam se s pisanjem na blogu zbog posla i nekih drugih obaveza, ali nastojat ću barem vikendom napisati post. I dalje kuham i pečem svakodnevno, ali najčešće to pojedemo prije nego stignem stati i razmisliti je li neko jelo materijal za blog ili nije. A i godišnje doba mi ne ide baš na ruku. Dan je kratak, danje svjetlosti ima malo i nikako pa se i to odražava na moju želju da nešto fotkam za blog.

Ovo je skoro pa bezglutenski recept. Recept je odavno moja mama pod ovim (nikad razjašnjenim) imenom dobila od svoje prijateljice i od tada se kod nas, pod tim istim imenom, redovno peče za blagdane, rođendane i tek onako. Za goste. Ja sam u međuvremenu malo modificirala kremu u odnosu na original i od tada ga pečem ovako. Ovaj kolač ne izgleda jako posebno, ali zapravo je. Tijesto je bez brašna, samo orasi i krušne mrvice namočene u rum (puno ruma), kuhana krema od vanilije, marmelada i glazura s puno kiselog vrhnja za extra kick. Ta malo drugačija glazura daje ovom kolaču posebnu draž.

Dakle, ako želite kolač kojeg vjerojatno nećete ići praviti sami sebi kad vas uhvati kriza za slatkim, ali će vam jako dobro poslužiti za nečiji rođendan ili (najavljene) goste, evo recepta:

Tijesto:
4 žlice krušnih mrvica namočiti u rum (nemojte štediti, mrvice ne smiju ostati suhe)
8 bjelanjaka
6 žumanjaka
8 žlica šećera
20 dag mljevenih oraha
+
3 žlice marmelade (ja koristim marelicu) umućene s 3 žlice tople vode

Krema:
2 žumanjka
1 jaje
4 žlice šećera
3 žlice Gustina
1/2 mahune vanilije
4,5 dl mlijeka
150 g maslaca

Glazura:
100 g tamne čokolade
5 dag maslaca
3 žlice kiselog vrhnja

Nakon što ste mrvice namočili u rum, stucite bjelanjke u čvrst snijeg i odložite sa strane. U posebnoj posudi miksajte žumanjke i šećer, pa lagano umiješajte prvo orahe i mrvice, a zatim i snijeg. Pecite 25 min na 175°C odnosno dok čačkalica koju zabodete u sredinu kolača ne izađe čista. Pustite da se malo ohladi pa premažite marmeladom umućenom s vodom.

Kolač pustite da se hladi i pripremite kremu. Stavite mlijeko da zakuha. Tucite žumanjke i jaje sa šećerom, dodajte smjesi sastruganu unutrašnjost mahune vanilije, pa umiksajte Gustin. Ako mahunu vanilije iz koje ste sastrugali sjemenke ne koristitie za izradu vlastitog vanilin šećera, ubacite je u mlijeko (pa izvadite prije nego dodate smjesu s jajima). U smjesu s jajima dolijte malo toplog mlijeka (od ove količine koju ste stavili da zakuha) pa miksajte dalje da se jaja temperiraju. Kad mlijeko počne kuhati, smanjite vatru pa ulijte smjesu s jajima. Miješajte kako vam krema ne bi zagorila ili, još gore, dobila grudice. Uz neprestano miješanje kuhajte 10 minuta. Kuhanu kremu pokrijte po površini plastičnom folijom i pustite da se ohladi. U međuvremenu maslac narežite na kockice, pustite da se ugrije na sobnu temperaturu pa ga izradite mikserom da postane pjenast. Ohlađenu kremu umiksajte u izrađeni maslac i time premažite ohlađeni kolač.


I još glazura. Sve sastojke stavite na laganu vatru da se polako tope. Povremeno promiješajte. Budite strpljivi i nemojte pojačavati vatru nego pustite da se sastojci polako sjedine. Malo prohladite pa žlicu po žlicu nanesite na kolač. Glazura ne smije biti prevruća kad je stavljate jer će vam otopiti kremu.



Nema komentara:

Objavi komentar