ponedjeljak, 23. rujna 2013.

ČOKOLADNA TORTA S RAŽENIM BRAŠNOM



Nevjerojatno kako se nešto tako robusno kao što je raženo brašno odlično uklapa u finu, nježnu čokoladnu tortu s bademima. Ova torta ne traži nikakvu kremu. Samo kvalitetan džem ili marmeladu i čokoladnu glazuru. Druga je opcija da je, umjesto s džemom, obložite marcipanom pa onda s glazurom. U svakom slučaju, baš je pravi kolač za nedjeljno popodne uz šalicu kave.

Ja sam je jučer pekla prvenstveno kako bih iskoristila neki od fantastičnih džemova kulinarskog virtuoza Pellaprata. Džemove sam kupila na Malom placu na Tavanu, a na ovu tortu sam stavila Pelletov džem od vinogradarskih breskvi i dinje. I ispalo je odlično! Umjesto ovog džema, poslužit će i džem od marelica kojeg ćete lagano ugrijati sa žlicom – dvije ruma.

Obzirom da sam u našoj kući uglavnom ja zadužena i za pečenje i za jedenje kolača, radila sam mini verziju torte u kalupu promjera 20 cm. Ako želite peći tortu normalne veličine, u kalupu promjera 26 cm, povećajte količinu sastojaka za jednu trećinu.

Tijesto:
100g tamne čokolade
100g maslaca
4 žlice šećera
2 jaja – razdvojiti žumanjke od bjelanjaka
70g badema
65g raženog brašna

Za premaz:
5 – 6 žlica marmelade ili džema
rum po želji

Glazura:
60g tamne čokolade
1 žličica maslaca
1 žlica vode

Prvo blanširajte bademe, ogulite im kožu, posušite ih papirnatim ručnikom i fino sameljite. 

U posebnoj posudi stucite snijeg od 2 bjelanjka i 1 žlice šećera. Odložite sa strane.

Otopite čokoladu na pari ili u pećnici. Maslac narežite na kockice pa ga tucite s 3 žlice šećera dok ne postane pjenast. Dodajte mu žumanjke pa opet miksajte. Rukom umiješajte čokoladu, bademe i raženo brašno. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Tijesto će biti dosta gusto. Rasporedite ga u kalup za tortu obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180C 25-30 minuta odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe čista.

Tortu pustite da se skoro potpuno ohladi pa je premažite marmeladom koju ste prethodno blago zagrijali (s rumom ili bez njega).

Za glazuru otopite čokoladu s maslacem i žlicom vode na pari pa pokapajte po torti.

Tortu poslužite uz tučeno slatko vrhnje.





























2 komentara:

  1. Baš izgleda sočno,mogla bih ga napraviti ovaj vikend.Džem od marelice je domaći,pa će biti još ukusnije.Nikad nisam pravila kolače s ražovim brašnom,pa me baš zanima okus i tekstura.Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. S domaćim džemom će biti odlično! Raženo brašno se ovdje jako dobro uklopilo. Osjeti se blago u okusu (ali ne previše), a tekstura tijesta je čvršća, ali ne i suha. Nadam se da će vam se svidjeti. :)

    OdgovoriIzbriši