Vrganji. Steak među gljivama. Čak i mom
mužu, strastvenom mesožderu, mogu zamijeniti meso u obroku. Volim ih na razne
načine. U rižotima, umacima, pečene u pećnici, u juhama, varivima...
Spremljeni na ovaj način čine glavnu
zvijezdu i u potpunosti dolaze do izražaja. Ideju za ovo jelo sam našla u mojoj
najdražoj kuharici Francuska kuhinja autorica Joanne Harris (da, da, to je ona
što je napisala Čokoladu) i Fran Warde. Ideja za pripremu u knjizi i kod mene
je ista, jedino sam malo promijenila sastojke. Crno sam vino zamijenila
bijelim, konjak prošekom, a prešin timijanom. I jako sam zadovoljna rezultatom.
Mislim da ću ovo često ponavljati ove jeseni.
Za dvije osobe će vam trebati:
2 velika vrganja
2 žlice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
100 ml bijelog vina
2 žlice prošeka
1 grančica svježeg timijana (samo listići)
sol
svježe mljeveni papar
I još:
6 šnita francuza (koso rezanih da budu što
veće)
1 žlica maslinovog ulja
U vatrostalnoj posudi pomiješajte sve
sastojke pa im dodajte oprane i krupno narezane vrganje. Ja sam klobuke koji su
bili stvarno veliki narezala na tri dijela, a stapke sam samo uzdužno
prepolovila. Sve dobro promiješajte da se gljive sa svih strana oblože
marinadom, pokrijte posudu plastičnom folijom pa ostavite da se marinira sat
vremena.
Zagrijte pećnicu na 180C, pa ubacite
unutra sve osim plastične folije. Pecite 15ak minuta. Dok se peče, barem jednom
promiješajte kako bi se gljive ravnomjerno ispekle.
U međuvremenu na lim za pečenje poslažite šnite
francuza, pokapajte ih s maslinovim uljem, pa ubacite u pećnicu nakon što
gljive budu gotove. Kruh pecite na infra svega par minuta da postane hrskav i
dobije zlatnu boju.
Kad je sve gotovo, gljive poslažite na
kruh i sve obilno zalijte marinadom u kojoj su se pekle. To je najbolji dio
cijele priče. Poslužite s hrpom zelene salate.
Baš razmišljam kako bih trebala krenuti u šumu u lov na gljive i naiđem na ovaj krasan recept!
OdgovoriIzbrišiAko bude sreće, isprobati ću još danas!
Sretno u lovu na gljive! Ja se ne usudim u to sama upustiti. :)
OdgovoriIzbrišiPekač kruha je mali kućanski aparat. Za osobe koje štede pekač kruha je, također, idealno rješenje. Ovim se aparatom štedi vrijeme, trud, ali i novac. Pekač kruha nas uz minimalan napor vraća u djetinjstvo ispunjeno mirisom svježe pečenog kruha. top popusti
OdgovoriIzbriši