Imala sam u kući manju količinu šumskih
borovnica (onih malih, sitnih, trpkih) i nikako se nisam mogla odlučiti bi li
mi bile draže u kolaču sa sirom ili s čokoladom. Pa sam odlučila napraviti jedan kolač u kojem ću
objediniti obje varijante. I nisam požalila.
Ovakve browniese prošarane smjesom od
svježeg sira, jaja, šećera i vanilije, sam radila i ranije i bili su mi dobri.
Ali nothing to write home about.
Međutim, dodatak borovnica im je dao taman ono nešto što im je nedostajalo.
Jako su ukusni i mlaki i hladni. Posebno se dobro, kao uglavnom svi browniesi,
slažu s lagano tučenim slatkim vrhnjem.
Ovo je mala doza. Taman za pravokutni
kalup 20x30 cm.
Za brownie smjesu vam je potrebno:
150g tamne čokolade
120g maslaca
3 jaja
50g brašna
1 žlica kakaa
100g šećera
Za smjesu od sira vam je potrebno:
250g svježeg sira
60g šećera
1 jaje
1 žlica ekstrakta vanilije ili sastrugana
unutrašnjost ½ sjemenke vanilije
I još:
160g borovnica
2 žlice vanilin šećera
Pomiješajte borovnice s vanilin šećerom i
pustite da odstoje dok vi pripremite sve ostalo.
Za brownie smjesu otopite maslac i
čokoladu na laganoj vatri i pustite da se prohladi. Miksajte jaja sa šećerom pa
im dodajte otopljeni maslac i čokoladu. Miksajte još malo, pa ručno umiješajte prosijano
brašno i kakao. Uspite tijesto u lim obložen papirom za pečenje i poravnajte.
Za sirnu smjesu jednostavno smiksajte
zajedno sve sastojke i na kraju rukom lagano umiješajte borovnice sa šećerom.
Na brownie smjesu nanosite sirnu smjesu
tako da radite ravnomjerne hrpice žlicom. Na kraju obje smjese lagano promiješajte
kako bi dobili mramorni efekt.
Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na
180C 30-40 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe čista. Pustite kolač da se
prohladi pa narežite na male komade. Poslužite ga samog ili uz dodatak lagano
tučenog slatkog vrhnja.
Nema komentara:
Objavi komentar