utorak, 3. rujna 2013.

BROWNIES SA SIROM I BOROVNICAMA




Imala sam u kući manju količinu šumskih borovnica (onih malih, sitnih, trpkih) i nikako se nisam mogla odlučiti bi li mi bile draže u kolaču sa sirom ili s čokoladom. Pa  sam odlučila napraviti jedan kolač u kojem ću objediniti obje varijante. I nisam požalila.

Ovakve browniese prošarane smjesom od svježeg sira, jaja, šećera i vanilije, sam radila i ranije i bili su mi dobri. Ali nothing to write home about. Međutim, dodatak borovnica im je dao taman ono nešto što im je nedostajalo. Jako su ukusni i mlaki i hladni. Posebno se dobro, kao uglavnom svi browniesi, slažu s lagano tučenim slatkim vrhnjem.

Ovo je mala doza. Taman za pravokutni kalup 20x30 cm.

Za brownie smjesu vam je potrebno:
150g tamne čokolade
120g maslaca
3 jaja
50g brašna
1 žlica kakaa
100g šećera

Za smjesu od sira vam je potrebno:
250g svježeg sira
60g šećera
1 jaje
1 žlica ekstrakta vanilije ili sastrugana unutrašnjost ½ sjemenke vanilije

I još:
160g borovnica
2 žlice vanilin šećera

Pomiješajte borovnice s vanilin šećerom i pustite da odstoje dok vi pripremite sve ostalo.

Za brownie smjesu otopite maslac i čokoladu na laganoj vatri i pustite da se prohladi. Miksajte jaja sa šećerom pa im dodajte otopljeni maslac i čokoladu. Miksajte još malo, pa ručno umiješajte prosijano brašno i kakao. Uspite tijesto u lim obložen papirom za pečenje i poravnajte.

Za sirnu smjesu jednostavno smiksajte zajedno sve sastojke i na kraju rukom lagano umiješajte borovnice sa šećerom.



Na brownie smjesu nanosite sirnu smjesu tako da radite ravnomjerne hrpice žlicom. Na kraju obje smjese lagano promiješajte kako bi dobili mramorni efekt.

Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180C 30-40 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe čista. Pustite kolač da se prohladi pa narežite na male komade. Poslužite ga samog ili uz dodatak lagano tučenog slatkog vrhnja.




Nema komentara:

Objavi komentar