subota, 14. rujna 2013.

MUFFINI BEZ JAJA S ČOKOLADOM I ŠLJIVAMA


Ako ste alergični na jaja ili niste ali imate u obitelji nekoga tko je, vjerojatno ste kao i ja u vječnoj potrazi za dobrim receptima za kolače bez jaja. Nije da se kolači ne mogu raditi bez jaja. Dapače, u nekim vrstama kolača (razni keksići i pite od prhkog tijesta na primjer) jaja uopće nisu potrebna i sve savršeno funkcionira i bez njih. Međutim, s biskivtima uvijek imam problem. Kakvu god zamjenu za jaja koristila (recimo zgnječenu banana, pire ili sok od jabuke) uvijek mi se čini da nešto fali i kolač mi nikada nije dovoljno sočan i mekan.

Onda sam se odlučila odmaknuti od voćnih zamjena za jaja i probati s mlaćenicom. Odnosno kombinacijom mlijeka i limunovog soka čime se dobije isti efekt. Naime, kiseline iz mlaćenice odnosno limunovog soka u kombinaciji s praškom za pecivo i/ili sodom bikarbonom čine tijesto mekanim i prozračnim, baš kao što to inače čine jaja. Ovo su mi za sada najbolji muffini bez jaja koje sam ikada jela. Sočnosti naravno doprinose komadići šljiva i komadići čokolade koji se prilikom pečenja rastope.

Pa evo recepta za 12 muffina:

1 i ½ šalica brašna
4 žlice kakaa
8 žlica šećera
1 žličica praška za pecivo
malo soli

1 i ½ šalica hladnog mlijeka
2 žlice limunovog soka
2 žlice ekstrakta vanilije

100g tamne čokolade
8 šljiva
1 žličica cimeta

Čokoladu i šljive narežite na male komadiće podjednake veličine, prebacite ih u zdjelicu, dodajte cimet pa sve dobro promiješajte i ostavite da se prožima dok pripremate tijesto.



Upalite pećnicu da se ugrije na 180C.

U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj posudi prvo dobro izmiješajte mlijeko i limunov sok, a zatim dodajte i ekstrakt vanilije. Vidjet ćete kako će se mlijeko zbog djelovanja limunske kiseline lagano zgusnuti. Sjedinite mokre i suhe sastojke i sve dobro izmiješajte pjenjačom (za pripremu ovih muffina ne trebate paliti mikser). Tijesto će biti jako gusto.



U kalup za muffine stavite košarice pa u svaku stavite po jednu žlicu tijesta. Tek toliko da dno bude prekriveno. Na tijesto stavite žličicu komadića šljiva i čokolade, pa opet žlicu tijesta i na kraju završite s komadićima šljiva i čokolade.










Pecite 20ak minuta na 180C, odnosno dok tanki nož zaboden u muffin ne izađe čist.

Nema komentara:

Objavi komentar