Ako ste alergični na jaja ili niste ali
imate u obitelji nekoga tko je, vjerojatno ste kao i ja u vječnoj potrazi za
dobrim receptima za kolače bez jaja. Nije da se kolači ne mogu raditi bez jaja.
Dapače, u nekim vrstama kolača (razni keksići i pite od prhkog tijesta na primjer)
jaja uopće nisu potrebna i sve savršeno funkcionira i bez njih. Međutim, s
biskivtima uvijek imam problem. Kakvu god zamjenu za jaja koristila (recimo
zgnječenu banana, pire ili sok od jabuke) uvijek mi se čini da nešto fali i
kolač mi nikada nije dovoljno sočan i mekan.
Onda sam se odlučila odmaknuti od voćnih
zamjena za jaja i probati s mlaćenicom. Odnosno kombinacijom mlijeka i
limunovog soka čime se dobije isti efekt. Naime, kiseline iz mlaćenice odnosno
limunovog soka u kombinaciji s praškom za pecivo i/ili sodom bikarbonom čine
tijesto mekanim i prozračnim, baš kao što to inače čine jaja. Ovo su mi za sada
najbolji muffini bez jaja koje sam ikada jela. Sočnosti naravno doprinose
komadići šljiva i komadići čokolade koji se prilikom pečenja rastope.
Pa evo recepta za 12 muffina:
1 i ½ šalica brašna
4 žlice kakaa
8 žlica šećera
1 žličica praška za pecivo
malo soli
1 i ½ šalica hladnog mlijeka
2 žlice limunovog soka
2 žlice ekstrakta vanilije
100g tamne čokolade
8 šljiva
1 žličica cimeta
Čokoladu i šljive narežite na male
komadiće podjednake veličine, prebacite ih u zdjelicu, dodajte cimet pa sve
dobro promiješajte i ostavite da se prožima dok pripremate tijesto.
Upalite pećnicu da se ugrije na 180C.
U jednoj posudi pomiješajte sve suhe
sastojke, a u drugoj posudi prvo dobro izmiješajte mlijeko i limunov sok, a
zatim dodajte i ekstrakt vanilije. Vidjet ćete kako će se mlijeko zbog
djelovanja limunske kiseline lagano zgusnuti. Sjedinite mokre i suhe sastojke i
sve dobro izmiješajte pjenjačom (za pripremu ovih muffina ne trebate paliti
mikser). Tijesto će biti jako gusto.
U kalup za muffine stavite košarice pa u
svaku stavite po jednu žlicu tijesta. Tek toliko da dno bude prekriveno. Na
tijesto stavite žličicu komadića šljiva i čokolade, pa opet žlicu tijesta i na
kraju završite s komadićima šljiva i čokolade.
Pecite 20ak minuta na 180C, odnosno dok
tanki nož zaboden u muffin ne izađe čist.
Nema komentara:
Objavi komentar