utorak, 17. rujna 2013.

RUSTIKALNA PITA OD ŠLJIVA, JABUKA I BADEMA



Ovo je prava pita za ovo doba godine. Bogata je šljivama i jabukama kojih su sada pune tržnice, a peče se dovoljno dugo da zagrije cijelu kuću za tmurnog, jesenskog dana. Ovakvo vrijeme kakvo je trenutno vani najbolje je provesti u kuhinji uz toplu pećnicu.

Recept za ovu pitu je jednostavan i nepretenciozan. Debeli sloj finog prhkog tijesta i još deblji sloj zrelog voća pomiješanog s mljevenim bademima začinima.

Tijesto:
350g brašna
150g maslaca
3 žlice kiselog vrhnja
2-3 žlice ledeno hladne vode
malo soli

Nadjev:
5 manjih ili 4 veće jabuke
10-15 šljiva
125g badema
2 žlice vanilin šećera
1 žličica cimeta
na vrh noža pimenta

Prvo pripremite tijesto jer ono mora malo odstajati u hladnjaku prije nego ga razvaljate. U posudu od miksera, ili na radnu površinu ako ćete sve mijesiti ručno, uspite brašno, posolite ga i dodajte mu na kockice narezan hladni maslac. Mijesite mikserom s nastavkom za tijesto ili rukama dok maslac potpuno ne bude utrljan u brašno. Nastojte da to što kraće traje da se maslac previše ne zagrije. Umijesite kiselo vrhnje pa dodajte ledene vode tek toliko koliko treba da bi se formiralo glatko tijesto. Formirajte disk od tijesta pa ga zamotajte u plastičnu foliju i odložite u hladnjak dok pripremite nadjev.



Sameljite bademe. Jabuke ogulite, izdubite im sredinu s košticama pa svaku polovinu narežite na 5-6 šnitica. Šljive prepolovite, izvadite im koštice pa ih narežite na četvrtine. Prebacite voće u zdjelu i pomiješajte ga s mljevenim bademima, šećerom i začinima.



Na radnoj površini razvaljajte tijesto pa ga prebacite u okrugli kalup za pitu koji ste prethodno premazali maslacem i posuli oštrim brašnom. Izbockajte ga vilicom pa poslažite nadjev. 



Pecite 1 sat u pećnici prethodno zagrijanoj na 180C. Pita je fina i topla i hladna.


1 komentar:

  1. baš namjeravam napraviti neku ovakvu pitu, krenula gledati recepte i palo mi napamet, ma sigurno je ivana već to 'obradila' na blogu :) javim kako je ispalo!

    OdgovoriIzbriši