Ovdje nisam
bila baš osobito maštovita. Jednostavno sam u klasični Pellapratov recept za
rižoto na kraju dodala pečene paprike. Moram priznati da ni sama nisam bila
sigurna kako će ispasti ta kombinacija, pa mi je bilo jako drago kad sam
probala i vidjela da je uspjelo. Također sam se, kao i svaki put do sada,
uvjerila da se stvarno isplati dati si malo truda i napraviti rižoto po
pravilu, onako kako spada.
Za rižoto vam
treba prava riža (najbolje Arborio ili Canaroli) i temeljac. Juneći, pileći ili
povrtni – nije previše bitno, samo nemojte podlijevati vodom koja će vam
razvodniti okuse. Riža se dinsta prvo sama, bez podlijevanja, a temeljac se
počne dolijevati tek kad postane staklasta i počne se toliko lijepiti za dno
posude da je više ne možete miješati. Tada počnite po malo dolijevati vrući
temeljac. Nikad više od 1 – 2 dl odjednom. Pričekajte da riža sve popije pa
ponovite postupak. I tako sve dok riža nije gotova. Uz gotovo konstantno
miješanje. U zadnjoj turi slobodno dolijte malo više temeljca jer ća ga riža
popiti i nakon što prestane kuhati. Zato je svaki rižoto potrebno pustiti da
malo odmori poklopljen prije posluživanja. I to je to. Nije teško, a razlika se
stvarno vidi.
Za ovaj rižoto pripremite:
3 manje ili 2 veće crvene ili zelene rog paprike
1 šalicu Arborio ili Canaroli riže kratkog zrna
1 manju kapulu
1/3 šalice maslaca (ja sam odrezala komad od otprilike
30g)
1/2 žličice soli
2 - 3 šalice (500 - 700 ml) temeljca (ja sam koristila
juneći)
2 žlice maslaca
1/4 šalice ribanog Parmezana (ja sam stavila Grana
Padano)
Prvo specite
paprike u pećnici ili na ploči, ogulite ih i očistite od sjemenki (ja tu nisam
baš jako detaljna).
Na polovini
prvonavedenog maslaca dinstajte kapulu narezanu na tanke listiće dok se maslac
skroz ne otopi i kapula ne omekša. Dodajte rižu i ostatak prvonavedenog
maslaca. Posolite. Miješajte tako na suho sve dok vam se riža ne počne previše
lijepiti. Tada počnite malo po malo dodavati temeljac. Svaki put promiješajte i
pričekajte da riža sve popije prije nego dodate iduću turu. Kuhajte tako dok
riža ne bude al dente kuhana (15ak minuta).
Umiješajte drugonavedeni maslac i sir pa zatim i paprike
izrezane na manje komade.
Ovo je
francuski rcept pa je, kao takav, krcat maslacem. Ako ne želite jesti i
koristiti toliku količinu maslaca, kapulu možete dinstati na malo suncokretovog
ulja. Međutim, na kraju svakako ipak umiješajte barem malo maslaca uz sir jer
maslac čini rižoto tako divno kremastim.
Nema komentara:
Objavi komentar