Chutney je umak karakterističan za
indijsku kuhinju. Umjesto da sad kopam po Internetu, evo vam moje laičko
viđenje chutneya. Dakle, kuha se na sličan način kao džem. Čuva se u
steriliziranim teglicama kao džem i može neotvoren stajati i do godinu dana.
Ima slatku i kiselu komponentu. Može se napraviti od gotovo bilo čega, a
najčešće sadrži i voće i povrće. I puno začina. Na prvi pogled vam se može
činiti da nemate pojma kako i s čim bi to jeli, ali ako vi i chutney kliknete,
vidjet ćete da ga možete jesti uz sve i svašta. Meni je najdraži uz tamno meso
peradi (najbolje pačje), ali dobro prolazi i s ostalim vrstama mesa pečenim u
pećnici ili na roštilju. Također se izvrsno slaže uz jake, aromatične sireve
(npr. Stilton, Roquefort i slične).
Chutney od manga je valjda najpoznatija
vrsta chutneya. Totalni klasik. Ovako izgleda u mojoj verziji.
Trebat će vam:
1 veliki mango
1 velika Granny Smith (ili neka slična
kiselkasta) jabuka
1/3 šalice smeđeg šećera
1 manja kapula
1/3 šalice aceto balsamica
1 žlica svježe naribanog korijena đumbira
1 žlica limunovog soka
na vrh noža cimeta, muškatnog oraščića i
soli
Mango ogulite i narežite na manje komade.
Ovdje bih vam voljela dati neki savjet kako da to jednostavno i uredno
napravite ali i ja se uvijek borim s tim mangom i onom njegovom košticom.
Dakle, narežite ga kako znate i umijete. Sačuvajte sav sok koji iscuri tom
prilikom pa i njega stavite u lonac u kojem ćete kuhati. Jabuku ogulite i narežite na komadiće manje od onih
na koje ste narezali mango.
Voće stavite u širok i plitak lonac
debljeg dna pa mu dodajte na tanke listiće narezanu kapulu, šećer, aceto
balsamico i đumbir. Stavite kuhati pa kuhajte 20 – 25 minuta uz povremeno
miješanje. Mango će se skroz raspasti i sve će se sjediniti u gusti, ljepljivi
i aromatični umak. Jedino će jabuka još ostati živahna. Dodajte sok od limuna i
začine pa pustite kuhati još 5 minuta.
Gotov chutney:
Vrući chutney punite u vruće sterilizirane
staklenke. Još vruće dobro zatvorite i ostavite da se ohladi. Spremite na tamno
i hladno mjesto i ostavite stajati najmanje dva tjedna da se okusi prožmu. OK,
neće se dogoditi ništa strašno ako ga pojedete i ranije, ali ako možete čekati,
pričekajte ta dva tjedna. Nakon otvaranja držite u hladnjaku i potrošite u roku
tjedan dana. Meni je od ove količine
ispalo otprilike 500 ml chutneya.
Staklenke sterilizirajte tako da ih čiste
stavite zajedno s poklopcima (ali otklopljene!) u hladnu pećnicu koju ćete onda
uključiti na 150C. Držite ih u pećnici 15 minuta od kada pećnica postigne punu
temperaturu od 150C. Kako bi vam chutney i staklenke bili gotovi istovremeno,
staklenke stavite na sterilizaciju onda kada chutney počne ključati.
Nema komentara:
Objavi komentar