ponedjeljak, 9. rujna 2013.

CHUTNEY OD MANGA




Chutney je umak karakterističan za indijsku kuhinju. Umjesto da sad kopam po Internetu, evo vam moje laičko viđenje chutneya. Dakle, kuha se na sličan način kao džem. Čuva se u steriliziranim teglicama kao džem i može neotvoren stajati i do godinu dana. Ima slatku i kiselu komponentu. Može se napraviti od gotovo bilo čega, a najčešće sadrži i voće i povrće. I puno začina. Na prvi pogled vam se može činiti da nemate pojma kako i s čim bi to jeli, ali ako vi i chutney kliknete, vidjet ćete da ga možete jesti uz sve i svašta. Meni je najdraži uz tamno meso peradi (najbolje pačje), ali dobro prolazi i s ostalim vrstama mesa pečenim u pećnici ili na roštilju. Također se izvrsno slaže uz jake, aromatične sireve (npr. Stilton, Roquefort i slične).



Chutney od manga je valjda najpoznatija vrsta chutneya. Totalni klasik. Ovako izgleda u mojoj verziji.

Trebat će vam:

1 veliki mango
1 velika Granny Smith (ili neka slična kiselkasta) jabuka
1/3 šalice smeđeg šećera
1 manja kapula
1/3 šalice aceto balsamica
1 žlica svježe naribanog korijena đumbira
1 žlica limunovog soka
na vrh noža cimeta, muškatnog oraščića i soli

Mango ogulite i narežite na manje komade. Ovdje bih vam voljela dati neki savjet kako da to jednostavno i uredno napravite ali i ja se uvijek borim s tim mangom i onom njegovom košticom. Dakle, narežite ga kako znate i umijete. Sačuvajte sav sok koji iscuri tom prilikom pa i njega stavite u lonac u kojem ćete kuhati. Jabuku  ogulite i narežite na komadiće manje od onih na koje ste narezali mango.

Voće stavite u širok i plitak lonac debljeg dna pa mu dodajte na tanke listiće narezanu kapulu, šećer, aceto balsamico i đumbir. Stavite kuhati pa kuhajte 20 – 25 minuta uz povremeno miješanje. Mango će se skroz raspasti i sve će se sjediniti u gusti, ljepljivi i aromatični umak. Jedino će jabuka još ostati živahna. Dodajte sok od limuna i začine pa pustite kuhati još 5 minuta.



Gotov chutney:



Vrući chutney punite u vruće sterilizirane staklenke. Još vruće dobro zatvorite i ostavite da se ohladi. Spremite na tamno i hladno mjesto i ostavite stajati najmanje dva tjedna da se okusi prožmu. OK, neće se dogoditi ništa strašno ako ga pojedete i ranije, ali ako možete čekati, pričekajte ta dva tjedna. Nakon otvaranja držite u hladnjaku i potrošite u roku tjedan dana. Meni  je od ove količine ispalo otprilike 500 ml chutneya.

Staklenke sterilizirajte tako da ih čiste stavite zajedno s poklopcima (ali otklopljene!) u hladnu pećnicu koju ćete onda uključiti na 150C. Držite ih u pećnici 15 minuta od kada pećnica postigne punu temperaturu od 150C. Kako bi vam chutney i staklenke bili gotovi istovremeno, staklenke stavite na sterilizaciju onda kada chutney počne ključati.





Nema komentara:

Objavi komentar