subota, 21. rujna 2013.

PAŠTETA OD PAČJE JETRE



Ovu pašteticu radim svaki put kad kupim cijelu patku. Kažem paštetica jer je ispadne jako malo obzirom da patka ima samo jednu jetru, jel. Međutim, nije mi nikad teško odvojiti desetak minuta vremena da je napravim jer je to odličan način za iskoristiti ovu iznutricu. Pačja jetra (kao, uostalom, i jetra drugih životinja) je vrlo delikatne teksture i ne traži dugačku termičku obradu. Zbog toga ju je prava šteta ubaciti u juhu. Uvijek mi je kao maloj bilo mrsko naletjeti na komad jetrice u juhama od peradi. Tako raskuhana stvarno nije neka delicija. Ali pripravljena na ovaj način, jest.

Evo što vam treba:

1 pačja jetra
15g maslaca
malo soli
1 listić svježe kadulje
malo prošeka (cca 1 žlica)
½ žličice senfa (što boljeg, to bolje)

Jetru očistite od žilica i narežite na manje komadiće. Na tavicu stavite grijati pola navedene količine maslaca pa dodajte jetru i natrgan listić kadulje. 


Popržite jetru nekoliko minuta sa svih strana tako da potpuno izgubi ružičastu boju. Kad je jetra gotova, izvadite kadulju i odmah u vruće dodajte prošek. 


Posolite pa smiksajte sve štapnim mikserom. U glatku paštetu odmah žlicom umiješajte preostali maslac i senf. Miješajte dok se maslac skroz ne otopi, ali nemojte više miksati. Paštetu prebacite u zdjelicu pa ju pokrijte plastičnom folijom tako da foliju prislonite na površinu paštete. Na taj se način pašteta neće posušiti i neće dobiti koricu. Stavite ju u hladnjak na nekoliko sati da se stisne.



Paštetu namažite na topli tost i poslužite uz neku salatu (cherry rajčice i rukola s aceto balsamicom su, recimo, logičan izbor).

I eto. Uz vrlo malo truda spasili ste jetru od prekuhavanja u juhi, a dobili ste super ukusnu večeru ili fancy predjelo.

Ovu paštetu možete raditi i s drugim vrstama jetre, a umjesto prošeka možete staviti konjak. 

1 komentar:

  1. Dodao jedno kuhano jaje, malo pačije masnoće(25 g) žlicu crvene začinske paprike, režanj ćešnjaka, i žlicu lista kopra... nešto posebno

    OdgovoriIzbriši