subota, 28. prosinca 2013.

STOLLEN



Evo još malo božićnog duha! Stollen je tradicionalni njemački božićni slatki kruh. Varijacije su bezbrojne. Bitno je samo da je bogat suhim voćem, arancinima, limunovom koricom, vanilijom i marcipanom. Ako niste fan, marcipan možete i izostaviti. Zamotan u plastičnu foliju, ovaj će kolač trajati nekoliko dana. Meni je najdraži uz kavu za doručak.

Ovo je moja varijanta stollena:

Kvas:
1 svježi kvasac
2 dl mlijeka
1 žličica šećera

Tijesto:
500 g + 100 – 150 g brašna
3 žumanjka
srž iz 1/2 mahune vanilije
naribana korica 1/2 limuna
50 g šećera
malo soli
50 g grožđica
100 g nasjeckanih suhih marelica
75 g nasjeckanih arancina
rum
100 g maslaca
150 g sirovog marcipana nasjeckanog na male komadiće

Namočite suho voće u rum pa zatim napravite kvas. Zagrijte mlijeko (ne smije biti vruće) i u njega dodajte žličicu šećera i razmrvljeni kvasac.

U veću posudu stavite 500 g brašna. Napravite udubinu u sredini pa u nju ulijte kvas, pokrijte krpom i ostavite da se diže 20ak minuta na toplom. U međuvremenu odvojeno tucite žumanjke sa šećerom, vanilijom, limunovom koricom i solju.

Nakon što je kvas uzašao, umijesite ga u brašno pa mu primijesite tučene žumanjke. Pokrijte krpom i stavite u pećnicu zagrijanu na 50°C da se diže još pola sata.


Otopite maslac pa ga umijesite u tijesto nakon dizanja. Dodajte još 100 – 150 g brašna. Brašno dodavajte malo po malo kako ne biste pretjerali. Tijesto mora ostati skroz mekano. Umiješajte suho voće i nasjeckani marcipan. Oblikujte štrucu, pustite je da se diže još 20ak minuta pa stavite peći. Stollen pecite oko 45 minuta na 200°C.


Nema komentara:

Objavi komentar