nedjelja, 22. prosinca 2013.

DANSKI SMEĐI KEKSI



Danas je 22.12., a ja imam ispečene tek jedne jedine kekse za Božić. Prošli je tjedan proletio, a da se nisam stigla ni okrenuti, stigao je vikend pun velikih planova, a ja sam se razbolila. Nadam se da ću večeras smoći snage i napraviti išlere, a u međuvremenu vam stavljam recept za jedine kekse koje sam do sada ispekla.

Recept je iz Velike knjige kolača i kod nas se već godinama peče za Božić. S njima uvijek započnemo pripremu božićnih keksića jer dobro podnose stajanje. Štoviše, što duže stoje to su mekši i ukusniji. Jednostavni su za pripremu, ali uzmite u obzir da tijesto prije pečenja mora prenoćiti u frižideru. Okusom podsjećaju i na Speculaas kekse i na medenjake pa vam ovo dođe kao 2 u 1 recept.

Evo recept za popriličnu količinu keksića:

250 g maslaca
200 g šećera
120 g meda (u originalnom receptu ide javorov sirup, ali ja uvijek koristim med)
75 g oguljenih i nasjeckanih badema
75 g nasjeckanih ušećerenih limunovih korica (ako nemate, naribajte koricu jednog neprskanog limuna)
1/2 žličice samljevenih klinčića
2 žličice cimeta
1/2 žličice đumbira u prahu
7 g praška za pecivo
500 g brašna

Kratko prokuhajte med sa šećerom i maslacem, sklonite sa štednjaka pa umiješajte oguljene nasjeckane bademe, ušećerenu limunovu koricu, klinčiće, cimet i đumbir. Prašak za pecivo otopite u žlici kipuće vode i umiješajte ga u smjesu s maslacem. Ostavite neka se malo ohladi pa prosijte brašno i umijesite tijesto. U ovoj fazi je tijesto jako mekano, ali će se, zbog velike količine maslaca, hlađenjem stvrdnuti.

Tijesto oblikujte u dva valjka, zamotajte ih u prijanjajuću plastičnu foliju i stavite u frižier preko noći.


Sutradan obložite tepsije papirom za pečenje, zagrijte pećnicu na 200°C, a tijesto narežite na ploške debele oko 1/2 cm. Ostavite nekoliko cm razmaka između keksa jer će se malo raširiti. 


Pecite ih 8-10 minuta. Prebacite ih na rešetku da se ohlade.


Tek pečeni, ovi su keksi jako mekani, ali se hlađenjem stvrdnu. Čuvajte ih u limenoj kutiji.



Nema komentara:

Objavi komentar