utorak, 24. prosinca 2013.

BRZINSKI ARANCINI


Zaboravite višednevno namakanje narančine kore. Zaboravite neprekidno mijenjanje vode. Ovi su arancini tako brzo gotovi da ih još uvijek stignete napraviti za Božić. I jako su ukusni. Možete ih jesti same, a možete ih, što je po meni još bolja opcija, ubaciti u neki kolač. Dio ovih mojih ide sutra u stollen. Jedva čekam!

Evo što vam treba:
3 veće ili 4 manje neprskane naranče
250 g šećera + još šećera za posipanje na kraju
250 ml vode

Ogulite koru narančama tako da na narančastom vanjskom dijelu ostane i tanki sloj unutrašnjeg bijelog dijela. Ja to radim gulilicom za krumpir malo šireg otvora. 


Koru zatim narežite na uzdužne štapiće širine oko 0,5 cm. 


Stavite ih u hladnu vodu, pustite da uzavru i nakon nekoliko sekundi kuhanja, procijedite i isperite hladnom vodom. Stavite ih ponovo u hladnu vodu i ponovite postupak još dva puta. Narančina kora mora tri puta uzavrijeti. Na ovaj smo način eliminirali potrebu za višednevnim namakanjem kora kako bi se iz njih izvukla gorčina.

Pomiješajte šećer i vodu i pustite da uzavru. Dodajte narančinu koru pa kuhajte 45 minuta. Bijeli dio narančine kore mora postati staklast i pomalo proziran. To znači da je kora upila dovoljno šećera.


U duboki tanjur stavite šećer pa u njega uvaljajte narančinu koru. Nemojte pretjerivati. Dovoljno je da kora samo lagano prođe kroz šećer. Iako vam se u tom trenutku neće činiti puno šećera, ako pretjerate, kad se kore osuše, dobit ćete šećerne gromade umjesto arancina. To je zato što su kore u trenutku kad ih oblažete šećerom vruće pa se šećer odmah topi. Međutim, kad se ohladi ponovo se kristalizira.


Kore nakon tretmana šećerom stavljajte na papir za pečenje koji ste stavili na rešetku (dobro će poslužiti i dio sudopera namijenjen cijeđenju suđa ili neko slično mjesto) i pustite ih da se suše preko noći. Spremite u tegle. Mogu trajati mjesecima.






























Nema komentara:

Objavi komentar