subota, 14. prosinca 2013.

SOČNA TORTA OD ORAHA I NARANČE



Zadnjih sam dana u totalnoj gužvi, a bojim se da će se tako i nastaviti. Zbog toga nemam onoliko vremena koliko bih htjela za kuhanje, pečenje i pisanje. Srećom, danas je vikend, ručak je skuhan i pojeden, muž u sobi uspavljuje dijete pa je ovo pravi trenutak da napišem recept koji jadan čeka objavu već više od tjedan dana.

Evu sam torticu smislila za moje prijateljice Jelenu i Ledu. Za Ledu jer je poželjela nešto bez glutena, a za Jelenu jer je poželjela nešto jako sočno s narančom. Ovo je prava torta za ovo doba godine. Puna je okusa oraha, naranče i čokolade. Prava božićna! Ovo su mjere za mali kalup za tortu promjera 18cm. Ako želite peći tortu normalne veličine, poduplajte mjere.

Tijesto:
3 jaja
4 žlice šećera
12,5 dag sitno mljevenih oraha
30 g tamne čokolade
1/2 velike ili 1 cijela manja neprskana naranča

Preljev:
sok od 1/2 naranče
sok od 1/2 limuna
2 žlice šećera

Glazura:
70 g tamne čokolade
1/2 žličice kiselog vrhnja
1 žličica maslaca
2 žlice vode

Kalup za torte obložite potpuno papirom za pečenje. To ćete najlakše napraviti tako da pair smočite i dobro iscijedite. Nakon tog postupka papir više neće biti krut nego ćete ga moći savijati kako želite.



Sameljite orahe i ostavite sa strane. U multipraktiku smiksajte sijelu naranču zajedno s korom.



Otopite čokoladu na pari ili u pećnici na niskoj temperaturi. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelnjaka stucite čvrst snijeg, a žumanjke odvojeno tucite sa šećerom nekoliko minuta dok skroz ne posvijetle i uduplaju volumen. 



Umiksajte čokoladu i naranču pa rukom umiješajte mljevene orahe, a zatim i snijeg od bjelanjaka. Pecite 30 – 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C.

Tortu pustite da se malo ohladi pa je oprezno odvojite od papira za pečenje i stavite na tanjur. Pripremite sirup tako da pomiješate sok od limuna i naranče sa šećerom i kratko prokuhate da se šećer skroz otopi. Tortu natopite sirupom i pustite da se ohladi do kraja kako bi joj mogli staviti glazuru.



Na pari ili laganoj vatri otopite sve sastojke za glazuru pa njome premažite ohlađenu tortu.









Nema komentara:

Objavi komentar