nedjelja, 18. kolovoza 2013.

GOTOV GODIŠNJI. ILI KAKO SE JEDU MORSKI JEŽEVI




















Petnaest punih dana bez kuhinje, pećnice i Interneta. Povremeno divno, povremeno malo izluđujuće. Uglavnom se jela riba koju smo sami lovili spremljena na gradelama. Vrlo primitivno ali i vrlo, vrlo ukusno. Pomalo Robinzonski. Ali nismo jeli samo ribu. Nismo isključivi. Bilo je tu i drugih morskih plodova. Nekih uobičajenih i nekih malo manje uobičajenih. Za one koji nemaju problema sa sirovom hranom slijede upute kako pojesti morskog ježa. Pravog. Ovakvog:




Dakle. Zaronite na 2 – 3 m dubine i izronite morskog ježa. Morate paziti da izronite ženku jer od mužjaka nikakve koristi obzirom da se jede samo ikra. Ženku ćete lako prepoznati po tome što se ženke kite. Mužjaci na sebi nemaju ništa, dok ženke po sebi stavljaju vlati morske trave i svega ostalog što uspiju nasaditi na sebe. Viđala sam čak primjerke koji su na sebe uspjeli staviti ljusku drugog uginulog morskog ježa.

Znači, trebaju vam ženke. Što veće, to bolje. Kad ih izronite, raspolovite im kućicu nožem (ili kamenom ako ste baš Robinzonski raspoloženi), malo isperete u moru i izvadite ikru. Ikra su ove narančaste nakupine jajašaca zvjezdasto raspoređene unutar kućice.





Izvadite ikru, malo isperete u moru i – pojedete. Ima okus po moru i kavijaru. To je najbolji opis koji mi pada na pamet. Dakle, ako ste ljubitelji kavijara i nađete se u čistom moru – navalite! Ovo definitivno nije za svakoga pa ću razumjeti ako odlučite preskočiti.

2 komentara:

  1. Najbolji rižoto koji sam jeo, kasnije i radio naučio me profi kuhar, Francuz, iz Dijona, a upoznali smo se na moru, u Bristu, gdje smo provodili godišnji odmor. U klasični morski rižoto od kozica, dagnji i vongola kad ga je skinuo s vatre umiješao je ikru tridesetak ježica. Savršeno !
    Nekoliko dana kasnije, naučio me čistiti ih i kuhati brudet od trpova (kacamarina) ali o tome neću da ti ne rastjerujem ostale čitaoce bloga. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uuuuuu, vjerojem da je taj rižoto bio savršen. Meni nije jasno zašto se morski ježevi ne koriste u našim restoranima. Ili možda griješim?

      Znam da se i trpovi jedu, ali nisam bila u prilici probati. Ne bih odbila da mi netko ponudi. Probala bih barem jednom. :)

      Izbriši