utorak, 20. kolovoza 2013.

FOCACCIA SA SMOKVAMA, KOZJIM SIROM, MEDOM I RUŽMARINOM




Volim slatko – slane kombinacije. Posebno one koje uključuju sir i voće. Još ako je taj sir kozji, tim bolje. Ova gore navedena kombinacija mi je jedna od dražih. S njom jednostavno ništa ne može poći krivo.

Obzirom da je dan bio kišan, a ja imala želju i volju napraviti nekakvo predjelo današnjem ručku, mogla sam se posvetiti jednom od onih recepata koji ne zahtjevaju puno posla, ali traže da ste cijeli dan doma jer svako toliko treba nešto promiješati, premijesiti ili dodati. Ono što ovu focacciu čini izuzetno mekom i ukusnom je upravo višesatni proces dizanja tijesta. Ne treba puno truda oko nje, ali njen nastanak svakako nije brz. Međutim, isplati se. Barem ja tako mislim.



Osim kao predjelo nekom laganijem ručku, odlično će poslužiti kao večera uz neku salatu (vidim u toj ulozi rukolu s aceto balsamicom) ili kao finger food uz čašu bijelog vina.

Evo što trebate uzeti i što s tim trebate napraviti:

Za tijesto:
I.
300 g pšeničnog brašna od cjelovitog zrna (može i bijelo ako tako želite)
400 ml mlake vode
½ paketića suhog kvasca

II.
200 g bijelog brašna
70 ml maslinovog ulja
2 žličice soli
50 – 100 ml vode
½ paketića suhog kvasca

Za nadjev:
100 g polutvrdog kozjeg sira
6 smokava
1 grančica svježeg ružmarina
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica meda

U većoj posudi pomiješajte prvu grupu sastojaka za tijesto. Žustro miješajte drvenom kuhačom punu minutu kako bi ušlo što više zraka i kako bi se aktivirao gluten. Bit će dosta rijetko ali ne brinite. To je u redu. Pokrijte krpom i ostavite da se diže ili preko noći u hladnjaku ili 4 – 5 sati na sobnoj temperaturi.

Nakon što je tijesto odradilo prvo dizanje, dodajte u njega drugu grupu sastojaka. Pazite samo na količinu vode. Tijesto mora ostati gušće od tijesta za palačinke. Vjerujem da će vam 70 ml vode biti sasvim dovoljno. Ponovo snažno miješajte drvenom kuhačom, pokrijte krpom i ostavite da se diže još 45 minuta.

Istresite tijesto na lim prekriven papirom za pečenje i ostavite ga da odmori još 15ak minuta. Taman dok pripremite sve potrebno za nadjev.

Smokve ogulite i prerežite na pola, a kozji sir namrvite rukama na manje komade. S grančice ružmarina skinite iglice i sitno ih nasjeckajte.

Polovice smokava poslažite, zapravo više ubodite, u tijesto, pa ga pospite namrvljenim sirom i ružmarinom. Sve pokapajte maslinovim uljem. Stavite peći na 220C 20 – 25 minuta. Kad je focaccia pečena, zagrijte med i pokapajte po površini. Pustite da odmori 20ak minuta, narežite na 12 dijelova i poslužite. 

Prije pečenja:




Nakon:


4 komentara:

  1. Ovo je predivno ! :s

    Ja bih na ovu divotu namazao neki kremasti kozji sir izrađen s malo pesta od motara i onda čašu bijelog Porta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. :) Jedva čekam neki Tavan u rujnu da se dokopam pesta od motara. :)

      Izbriši
  2. Krasna kombinacija sama po sebi <3, iako nije loša ni ideja za motar.:o Meni ga taman ostalo malo.. :o


    (Maja)

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim jesti zdravo, i jako volim smokve, mislim da ću probati ovu kombinaciju, baš mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši