četvrtak, 29. kolovoza 2013.

BLINI OD HELJDINOG BRAŠNA S UMAKOM OD VRHNJA, HRENA, KOPRA I DIMLJENIM LOSOSOM



Evo jedne ziheraške i provjerene kombinacije. Male pjenaste palačinkice (hmmm, jel ovo ispravna umanjenica za palačinke?), premazane kiselim vrhnjem u koje su dodani kopar i hren s dimljenim lososom na vrhu. Ne može biti loše. I nije. Jedino što bi cijelu ovu kombinaciju učinilo još boljom je kad biste umjesto kiselog vrhnja stavili creme fraiche. Ako je uspijete naći, svakako to učinite. A zatim javite meni gdje ste je kupili.

Iskreno, ove bline vidim i u slatkoj kombinaciji s nekom finom marmeladom, pa zatim s nekom domaćom paštetom, a dobri su i sami, bez ikakvih dodataka. Posebno ako ih konzumirate dok stojite kraj štednjaka i pečete ih. Provjereno.

Evo recepta:

Prvo pripremite umak jer je za njega dobro da odstoji par sati u hladnjaku kako bi se okusi proželi.

Za umak:

6 velikih žlica kiselog vrhnja
1 žlica ribanog svježeg hrena
1,5 žlica sitno sjeckanog svježeg kopra (samo listići bez grančica)



Pomiješajte sve sastojke, poklopite pa stavite u hladnjak na par sati.

Za bline:

1/2 šalice bijelog brašna
1/3 šalice heljdinog brašna
1 žličica šećera
1/2 paketića suhog kvasca
1/4 žličice soli
1 šalica mlijeka
3 žlice maslaca + mali komadić za tavicu
1 jaje – odvojiti žumanjak i bjelanjak

U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. Zagrijte maslac i mlijeko dok se maslac ne otopi. Miješajte kako bi se to što prije dogodilo jer ova smjesa ne smije biti prevruća. Dodajte maslac i mlijeko suhim sastojcima i dobro promiješajte pjenjačom. Na kraju umiješajte žumanjak. Pokrijte krpom i ostavite da se uzdiže 1,5 sat. Stucite bjelanjak u snijeg pa ga oprezno umiješajte u uzraslo tijesto.

Na tavici zagrijte malo maslaca. Žlicom vadite tijesto na tavicu i pecite 30ak sekundi sa svake strane. Znat ćete da je doljnja strana pečena kada se na nepečenoj gornjoj strani formiraju mjehurići. 



Nisam brojala, ali od ove smjese ih, kao što vidite, ispadne poprilična količina. Ovima na slici treba dodati još tri komada koja sam pojela dok sam ih pekla.



Premažite bline umakom i na vrh stavite komadić dimljenog lososa. Ili prepustite gostima i ukućanima da to sami učine.


2 komentara:

  1. Sviđa mi se ovaj recept, kao i cijeli blog!
    Blini ću svakako isprobati, i to još danas, samo s nekom zamjenom za losos.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala! Losos je tu najmanje bitan. S ovim blinima meni paše stvarno sve i svašta. :)

    OdgovoriIzbriši