petak, 23. kolovoza 2013.

SUPERČOKOLADNA TORTA S DOMAĆIM DŽEMOM OD BOROVNICA




Ovo je onaj tip torte koji se sviđa svima. Klasik s kojim ne možete pogriješiti. Još se nije dogodilo da napravim ovu tortu, a da ne bude totalni hit. Bez obzira je li u obliku torte ili kolača, ima li borovnica ili nekih drugih dodataka ili je samo čokolada, čokolada, čokolada. Mislim, kako bi i mogla biti loša kad se uglavnom sastoji od čokolade (jako puno čokolade), maslaca i slatkog vrhnja. Jesam li spomenula čokoladu?

A što je najbolje, nije ni nešto komplicirana za izradu. Samo joj trebate dati dovoljno vremena da se stisne u hladnjaku. Inače je katastrofa neizbježna kad skinete obruč od modla.

Radila sam ovu tortu već puno, puno puta i isprobala sam svakakve različite dodatke i varijacije na osnovni recept. Od svih isprobanih, ova varijanta s borovnicama mi je nekako najdraža.

Evo recepta:

Tijesto:
4 jaja - odvojeno žumanjci i bjelanjci
4 žlice šećera
200 g maslaca
150 g tamne čokolade
2 žlice oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo

Krema:
400 g slatkog vrhnja
180 g tamne čokolade
džem koji ćete sami napraviti po receptu koji slijedi

Džem:
125 g svježih borovnica
2 žlice šećera
1 žlica limunovog soka

Prvo izvadite maslac iz hladnjaka, narežite ga na kockice i ostavite sa strane da se ugrije na sobnu temperaturu. Zatim napravite džem. Borovnice operite, malo ih nagnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir pa stavite u posudu debljeg dna. Pospite ih šećerom, dodajte limunov sok i kuhajte uz povremeno miješanje 20ak minuta. Ostavite da se hladi.



Pripremite tijesto. Otopite čokoladu na pari ili u pećnici. Izradite mikserom maslac dok ne postane kremast pa mu dodajte šećer i žumanjke. Tucite mikserom par minuta pa dodajte otopljenu, malo prohlađenu čokoladu. Još malo miksajte. Ručno umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka. Stavite peći u kalup za tortu promjera 26 cm kojeg ste obložili papirom za pečenje. Peče se 20-25 minuta na 180C. Provjerite čačkalicom je li torta pečena. Zabodena čačkalica mora izaći čista. Pečenu tortu nabodite na par mjesta vilicom da splasne i pustite da se ohladi u modlu.

Da bi skuhali kremu, zagrijte slatko vrhnje s natrganom čokoladom pa miješajte pjenjačom dok ne dobijete homogenu smjesu. Vrhnje ne smije uzavrijeti. Smjesa će biti vrlo rijetka ali neka vas to ne brine. Hlađenjem će se stisnuti.

U vruću kremu umiješajte džem od borovnica i prelijte po tijestu. Pustite da se sve ohladi na sobnu temperaturu pa ohladite u hladnjaku preko noći. Oprezno odvojite obruč kalupa i tortu uz pomoć dva noža što šire oštrice brzo prebacite na pladanj. Poslužite. Meni ova torta najbolje paše uz kavu. I to sama, bez ikakavih dodataka.





Nema komentara:

Objavi komentar