petak, 8. studenoga 2013.

VARIVO OD LEĆE



Moje najdraže varivo na cijelom svijetu! Bez zaprške, bez miješanja, bez puno sastojaka i previše razmišljanja. Čisti minimalizam u tanjuru. Malo povrća, leća i, naravno, kobasica. Kobasica nije nužna. Možete ju i izostaviti. Ali ja predlažem da je ipak dodate. Jer je tako jednostavno ukusnije i potpunije.

Evo što vam treba za otprilike tri tanjura variva:

150 g leće (ja sam koristila smeđu ali može i bilo koja druga)
1 velika mrkva
1 mali komad pastrnjaka (otprilike kao polovina mrkve koju stavite)
1 mali poriluk (ali stvarno minijaturni) ili pola većeg
1 kapula
2 žlice maslinovog ulja plus još malo za kraj
1 lovorov list
sol, papar
sitno sjeckani list peršina

kobasice

Leću možete namočiti sat – dva prije kuhanja jer će tako biti brže gotova. Ali i ne morate. Ako je stavljate bez da ste je prethodno namočili, jednostavno ćete morati produžiti vrijeme kuhanja. Zato u tom slučaju povrće narežite na veće komade da se ne raskuha.

U lonac stavite maslinovo ulje i svo povrće narezano na kolutiće. Leću procijedite (ako ste ju namakali), isperite je pod mlazom hladne vode i dodajte povrću. Nalijte vode koliko je potrebno da leća i povrće budu skroz pokriveni, dodajte začine i stavite kuhati. Nakon što zakuha, slobodni ste jedno pola sata do 45 minuta. Tu i tamo samo pogledajte ima li dovoljno vode. Ne morate čak ni miješati.



U međuvremenu skuhajte kobasice. Probajte naći neke stvarno dobre. Za to ćete trebati potegnuti do mesnice. Općenito preporučam kupovanje mesa isključivo u mesnicama. Nađite si neku dobru i postanite stalni kupac. Prijateljstvo s mesarima nije za odbaciti.


Kobasice uvijek kuham odvojeno od variva s kojim će se jesti, kako bi višak masnoće pustile u vodu u kojoj se kuhaju, a ne u varivo. Kad su kuhane, izvadim ih iz vode, narežem na tanke kolutiće i ubacim u varivo. Za ovu količinu variva, dovoljan je jedan par kobasica.


Kad su leća i povrće kuhani, imate više opcija kako dovršiti varivo. Točnije njih tri. Možete samo dodati kobasicu, maslinovo ulje i sitno sjeckani peršin i jesti ga takvog kakvo je. Ili ga možete još malo zgusnuti. Za to postoje dva načina. Jedan je da u tanjur odvadite nekoliko žlica variva pa sve dobro zgnječite vilicom, vratite natrag u lonac i dobro promiješate. Drugi način (kojem sam ja najčešće sklona) je da uzmete štapni mikser i njime napravite jedan krug po loncu. Ali stvarno samo jedan krug jer ne želimo juhu (ovaj put) nego varivo. Koji god način odabrali, uvijek na kraju dodajte maslinovo ulje i svježi peršin.

Nema komentara:

Objavi komentar