srijeda, 6. studenoga 2013.

PREVRNUTI KOLAČ OD MAKA I JABUKA



Ne znam je li to već postalo očito, ali ja jako, jako volim mak. On kolače čini sočnima, može u potpunosti zamijeniti brašno, izvrsno se slaže i s voćem i s čokoladom, nije skup, dostupan je tijekom cijele godine... Imala sam doma jabuke, malo maslaca i, naravno, mak. Pa sam ih udružila u ovaj kolač. Koji je ispao toliko dobro da je zaslužio da ga podijelim s drugima. Pa evo:

30 g maslaca
2,5 žlice šećera
3 male ili 2 velike jabuke
1 žličica cimeta
na vrh noža pimenta

70 g maslaca
2 jaja – odvojeni žumanji i bjelanjci
6 žlica šećera
1 dl tekućeg jogurta
2 žlice krušnih mrvica namočenih u rumu
100 g mljevenog maka
2 žlice brašna
1/2 žličice praška za pecivo

U okrugli kalup za tortu s odvojivim dnom stavite papir za pečenje na dno pa ga premažite s 30 g maslaca. Negdje će biti više, negdje manje maslaca i to je u redu. Premažite u tankom sloju i bočne stranice. Ravnomjerno pospite maslacem premazano dno s 2,5 žlice šećera. Kalup s vanjske strane obložite aluminijskom folijom jer će maslac kad se rastopi malo procuriti.



Ogulite jabuke, izvadite im sredinu pa ih narežite na ploškice. Svaku četvrtinu narežite na 4 – 5 ploškica, ovisno o veličini jabuke. Prebacite ih u zdjelu, pospite začinima i promiješajte rukama da se ravnomjerno oblože sa svih strana. Poslažite ih u kalup.



Upalite pećnicu da se zagrije na 180°C pa napravite tijesto. Stucite snijeg od bjelanjaka da kasnije na to ne gubite vrijeme (a i da ne morate prati ručke od miksera u međuvremenu).

U posebnoj posudi pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo.

Tucite maslac mikserom dok ne postane pjenast, dodajte mu šećer i žumanjke pa tucite dalje (barem 4 – 5 minuta). Umiksajte jogurt i krušne mrvice pa rukom umiješajte mješavinu brašna, maka i praška. Rasporedite tijesto po jabukama i stavite peći. 



Pecite 40ak minuta odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe čista.

Pustite kolač da se malo ohladi, skinite obruč pa ga prevrnite na tanjur i odlijepite papir za pečenje.

Dobar je topao i hladan, a i sutradan ako preživi.





Nema komentara:

Objavi komentar