Ovo je onaj tip torte koji se sviđa svima.
Klasik s kojim ne možete pogriješiti. Još se nije dogodilo da napravim ovu
tortu, a da ne bude totalni hit. Bez obzira je li u obliku torte ili kolača, ima
li borovnica ili nekih drugih dodataka ili je samo čokolada, čokolada,
čokolada. Mislim, kako bi i mogla biti loša kad se uglavnom sastoji od čokolade
(jako puno čokolade), maslaca i slatkog vrhnja. Jesam li spomenula čokoladu?
A što je najbolje, nije ni nešto
komplicirana za izradu. Samo joj trebate dati dovoljno vremena da se stisne u
hladnjaku. Inače je katastrofa neizbježna kad skinete obruč od modla.
Radila sam ovu tortu već puno, puno puta i
isprobala sam svakakve različite dodatke i varijacije na osnovni recept. Od svih
isprobanih, ova varijanta s borovnicama mi je nekako najdraža.
Evo recepta:
Tijesto:
4 jaja - odvojeno žumanjci i bjelanjci
4 žlice šećera
200 g maslaca
150 g tamne čokolade
2 žlice oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
Krema:
400 g slatkog vrhnja
180 g tamne čokolade
džem koji ćete sami napraviti po receptu
koji slijedi
Džem:
125 g svježih borovnica
2 žlice šećera
1 žlica limunovog soka
Prvo izvadite maslac iz hladnjaka,
narežite ga na kockice i ostavite sa strane da se ugrije na sobnu temperaturu.
Zatim napravite džem. Borovnice operite, malo ih nagnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir pa stavite u posudu debljeg dna. Pospite
ih šećerom, dodajte limunov sok i kuhajte uz povremeno miješanje 20ak minuta.
Ostavite da se hladi.
Pripremite tijesto. Otopite čokoladu na
pari ili u pećnici. Izradite mikserom maslac dok ne postane kremast pa mu
dodajte šećer i žumanjke. Tucite mikserom par minuta pa dodajte otopljenu, malo
prohlađenu čokoladu. Još malo miksajte. Ručno umiješajte brašno pomiješano s
praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka. Stavite peći u kalup za
tortu promjera 26 cm kojeg ste obložili papirom za pečenje. Peče se 20-25
minuta na 180C. Provjerite čačkalicom je li torta pečena. Zabodena čačkalica
mora izaći čista. Pečenu tortu nabodite na par mjesta vilicom da splasne i
pustite da se ohladi u modlu.
Da bi skuhali kremu, zagrijte slatko
vrhnje s natrganom čokoladom pa miješajte pjenjačom dok ne dobijete homogenu
smjesu. Vrhnje ne smije uzavrijeti. Smjesa će biti vrlo rijetka ali neka vas to
ne brine. Hlađenjem će se stisnuti.
U vruću kremu umiješajte džem od borovnica
i prelijte po tijestu. Pustite da se sve ohladi na sobnu temperaturu pa
ohladite u hladnjaku preko noći. Oprezno odvojite obruč kalupa i tortu uz pomoć
dva noža što šire oštrice brzo prebacite na pladanj. Poslužite. Meni ova torta najbolje
paše uz kavu. I to sama, bez ikakavih dodataka.
Nema komentara:
Objavi komentar