Volim slatko – slane kombinacije. Posebno
one koje uključuju sir i voće. Još ako je taj sir kozji, tim bolje. Ova gore
navedena kombinacija mi je jedna od dražih. S njom jednostavno ništa ne može poći
krivo.
Obzirom da je dan bio kišan, a ja imala
želju i volju napraviti nekakvo predjelo današnjem ručku, mogla sam se
posvetiti jednom od onih recepata koji ne zahtjevaju puno posla, ali traže da
ste cijeli dan doma jer svako toliko treba nešto promiješati, premijesiti ili
dodati. Ono što ovu focacciu čini izuzetno mekom i ukusnom je upravo višesatni
proces dizanja tijesta. Ne treba puno truda oko nje, ali njen nastanak svakako
nije brz. Međutim, isplati se. Barem ja tako mislim.
Osim kao predjelo nekom laganijem ručku,
odlično će poslužiti kao večera uz neku salatu (vidim u toj ulozi rukolu s
aceto balsamicom) ili kao finger food uz čašu bijelog vina.
Evo što trebate uzeti i što s tim trebate
napraviti:
Za tijesto:
I.
300 g pšeničnog brašna od cjelovitog zrna
(može i bijelo ako tako želite)
400 ml mlake vode
½ paketića suhog kvasca
II.
200 g bijelog brašna
70 ml maslinovog ulja
2 žličice soli
50 – 100 ml vode
½ paketića suhog kvasca
Za nadjev:
100 g polutvrdog kozjeg sira
6 smokava
1 grančica svježeg ružmarina
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica meda
U većoj posudi pomiješajte prvu grupu
sastojaka za tijesto. Žustro miješajte drvenom kuhačom punu minutu kako bi ušlo
što više zraka i kako bi se aktivirao gluten. Bit će dosta rijetko ali ne
brinite. To je u redu. Pokrijte krpom i ostavite da se diže ili preko noći u
hladnjaku ili 4 – 5 sati na sobnoj temperaturi.
Nakon što je tijesto odradilo prvo
dizanje, dodajte u njega drugu grupu sastojaka. Pazite samo na količinu vode.
Tijesto mora ostati gušće od tijesta za palačinke. Vjerujem da će vam 70 ml
vode biti sasvim dovoljno. Ponovo snažno miješajte drvenom kuhačom, pokrijte
krpom i ostavite da se diže još 45 minuta.
Istresite tijesto na lim prekriven papirom
za pečenje i ostavite ga da odmori još 15ak minuta. Taman dok pripremite sve
potrebno za nadjev.
Smokve ogulite i prerežite na pola, a
kozji sir namrvite rukama na manje komade. S grančice ružmarina skinite iglice
i sitno ih nasjeckajte.
Polovice smokava poslažite, zapravo više
ubodite, u tijesto, pa ga pospite namrvljenim sirom i ružmarinom. Sve pokapajte
maslinovim uljem. Stavite peći na 220C 20 – 25 minuta. Kad je focaccia pečena,
zagrijte med i pokapajte po površini. Pustite da odmori 20ak minuta, narežite
na 12 dijelova i poslužite.
Prije pečenja:
Nakon:
Ovo je predivno ! :s
OdgovoriIzbrišiJa bih na ovu divotu namazao neki kremasti kozji sir izrađen s malo pesta od motara i onda čašu bijelog Porta.
Hvala. :) Jedva čekam neki Tavan u rujnu da se dokopam pesta od motara. :)
IzbrišiKrasna kombinacija sama po sebi <3, iako nije loša ni ideja za motar.:o Meni ga taman ostalo malo.. :o
OdgovoriIzbriši(Maja)
Volim jesti zdravo, i jako volim smokve, mislim da ću probati ovu kombinaciju, baš mi se sviđa.
OdgovoriIzbriši