Nećemo se lagati. Postoji gomila keksića
finijih od ovih. Ali ako nastojite jesti zdravo ili iz bilo kojeg razloga ne
konzumirate, jaja, pšenicu ili bijeli šećer, onda im svakako dajte priliku.
Zapravo, ispali su puno ukusniji nego što sam očekivala. Svakako im ide u
prilog i to što se zamijese u jednoj jedinoj posudi i gotovi ste s njima za 20
minuta. Računajući i svo mljevenje i sjeckanje koje trebate odraditi. A i
idealan su način za potrošiti bananu koja je ostala zaboravljena u zdjeli s
voćem i kojoj se životni vijek opasno približio kraju.
Meni su ovi keksići poslužili kao savršeno
sredstvo da se izborim sa svojim strahom od stevije i konačno je upotrijebim u
nekom jelu. Želim već dugo isprobati kako funkcionira ta zamjena za šećer, ali
budući da imam strašnu averziju prema svim umjetnim zaslađivačima, jadna je
stevija dugo čekala na red. OK, stevija nije umjetni zaslađivač, ali znate na
što mislim. Prije nekog vremena sam probala tekuću čistu steviju i shvatila da
ja to ne mogu. Jednostavno je imala očajan metalni miris i izrazito jak biljni
okus (slično kao Jaegermaister liker ali ne na dobar način) pa sam je
proslijedila dalje. Ali nisam htjela tako lako odustati pa sam sa stranice www.iherb.com naručila steviju s aromom vanilije i
cimeta. I tu sam koristila u ovim keksićima. Odnosno, u jednom njihovom dijelu
jer nisam bila dovoljno hrabra da je stavim u cijelu smjesu. Što ću idući puta svakako napraviti.
Nakon litanije o steviji evo i recepta za
keksiće:
1 veća (pre)zrela banana
70 g zobenih pahuljica
75 g oraha
50 g maslaca
50 g tamne čokolade
1 žlica suhih brusnica
I još:
1 (pre)puna žličica meda
par kapi stevije
Sameljite orahe, a zobene pahuljice
usitnite u multipraktiku ili sa štapnim mikserom dok ne dobijete nešto nalik
grubom pijesku. Otopite maslac na pari ili jako laganoj vatri i pustite ga da
se prohladi. Nasjeckajte brusnice i čokoladu.
U većoj zdjeli vilicom zgnječite bananu pa
joj dodajte orahe, zobene pahuljice i maslac. Miješajte kuhačom dok ne dobijete
jednoličnu smjesu. Na kraju umiješajte komadiće čokolade i brusnica.
U ovoj fazi sam odvojila otprilike
trećinu smjese i u manji dio dodala tri kapi tekuće stevije, a u veći dio
žličicu meda, dobro promiješala i stavila u hladnjak na pola sata da se stisne. Ako nemate ili ne želite koristiti steviju, jednostavno u cijelu smjesu
dodajte 2 žličice meda.
Nakon što se smjesa stisnula, uz pomoć žlice
i ruku oblikujte keksiće debljine otprilike 1,5 cm i promjera 4 cm. Meni ih je ispalo 18 komada. Poslažite
ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta u pećnici prethodno
zagrijanoj na 180C.
Prva tri reda su keksići s medom, a zadnja dva sa stevijom.
Ispostavilo se da ova stevija u ovim
keksićima jako dobro funkcionira. Zasladila ih je, a opet nije im promijenila
okus. Čak im je malo dala dodatne arome. Zadovoljna sam.
Na kraju još samo želim napomenuti da su
ovi keksići, iako zdravi i bez «loših» sastojaka ipak kalorijska bomba pa ako
pazite na kilograme, nemojte pretjerati.
Ovo mi izgleda jestivo i prije pečenja :)
OdgovoriIzbrišiI je. :) Zato je super jer se može stalno probavati treba li još nečega dodati. Speče se tek toliko da se drži na okupu. :D
OdgovoriIzbriši