Jedno od mojih najdražih ljetnih jela je
mirisna gusta šalša od pravih domaćih pomidora. Samo ta šalša ima nezgodnu
stranu, a to je da traži da se svaki pomidor oguli, iscijedi od sjemenki i
viška tekućine, sitno nasjecka i baci na kapulu koju također treba nasjeckati.
Onda se krčka i krčka beskonačno dugo. Jer što se duže krčka, to je bolja
šalša. A to sve traje i traje.
Zato sam se oduševila kad sam prošlo ljeto
negdje u bespućima Interneta (na žalost ne sjećam se više gdje) naišla na
recept za juhu od pečenih pomidora. Malo sam prilagodila recept i koncept
primijenila na šalšu. Rezultat je prekrasna šalša koja traži puno manje
vremena i truda. Naravno, na isti način možete napraviti i juhu.
Da, potrebno je paliti pećnicu. Da, znam
da je ljeto. Međutim unatoč svemu tome meni je i dalje daleko jednostavnije
pripremiti veće količine šalše na ovaj način.
Savršeno nesavršeni pomidori iz vrta...
...uskoro će postati šalša. Ova vrsta
pomidora je iznimno mesnata i daje bogatu šalšu. Od njih su mi jedino draži
mali šljivari, ali oni još nisu dozreli u vrtu moje mame.
Teško mi je dati konkretne mjere za ovaj
recept jer sve ovisi prvenstveno o tome koliku količinu pomidora imate na
raspolaganju i koliko šalše želite, a zatim i o vašem vlastitom ukusu po kojem
ćete najlakše prilagoditi začine.
Ja sam koristila slijedeće:
4,5 kg pomidora
otprilike ½ šalice maslinovog ulja
nekoliko grančica svježeg ružmarina
nekoliko listića svježe kadulje
sol
1 glavicu češnjaka
Pomidore prerežite po pola, a ako su jako
veliki (ono baš divovski kao ovi na mojoj slici) na četvrtine. Izvadite im
sjemenke. Nema veze ako ne možete sve dohvatiti jer će višak vode i sjemenki
tijekom pečenja iscuriti pa ćete ga lako ukloniti. Narezane pomidore poslažite
u jednom redu u lim obložen papirom za pečenje. U lim također stavite i cijelu
glavicu češnjaka. Zalijte sve s maslinovim uljem (ne trebate previše jer ćete
dodati u gotovu šalšu ako vam bude falilo), pospite začinima i stavite peći na
200C. Pecite 1 sat.
Prije pečenja:
Pečeno:
Kad su pomidori pečeni, oprezno im s dvije
vilice ogulite kožu koja se sada vrlo lako skida, ocijedite eventualni višak
tekućine i prebacite ih u zdjelu. Dodajte im istisnuti pečeni češnjak i
smiksajte vrlo, vrlo kratko štapnim mikserom. Doslovno je dovoljno napraviti
jedan krug. Ako nastavite miksati dobit ćete juhu, što također nije loša
opcija. Dodajte eventualno još začina i/ili maslinovog ulja i to je to.
Ovako izgleda gotova šalša:
A ovako juha:
Nema komentara:
Objavi komentar