subota, 15. veljače 2014.

MARMELADA OD MANDARINA



Ovaj sam post trebala napisati prije dva mjeseca kad sam i pravila marmeladu kako bi još netko kome nije problem satima čistiti mandarine imao od njega koristi, ali jednostavno nisam stigla. Ovako će biti za duću godinu i iduću sezonu mandarina.

Za ovu vam marmeladu trebaju nešpricane mandarine i poprilično puno vremena i strpljena. Ali konačni rezultat je tako divan da se isplati. Najveći je problem u ovoj priči nabaviti domaće nešpricane mandarine. Na pijacama se može naći nešpricanih limuna i naranči, ali iskreno još nisam vidjela da netko prodaje nešpricane mandarine. Tu onda uskače rodbina iz Dalmacije sa stablima mandarina u vrtu.

Od sastojaka vam trebaju samo mandarine i šećer. Izvažite dragocjene nešpricane mandarine kojih ste se uspjeli dokopati i koje ste otrgnuli od usta ukućanima pa na svakih 1kg mandarina vagnite 300g šećera. Sad slijedi prava zabava. Ogulite ih ali nemojte bacati koru. Sa svake kriške mandarine nožićem ogulite bijele celulozne niti tako da vam ostane skroz glatka kriška bez imalo bijelih niti. Svaku krišku prerežite po pola i stavite u posudu u kojoj ćete kuhati marmeladu (obzirom da je ovdje riječ i citrusnom voću, smijemo ovaj pripravak, čak i po EU pravilima, nazivati marmeladom). Dodajte šećer, promiješajte i stavite na hladno (hladnjak ili neka negrijana prostorija).

Sad se primite kora. S unutrašnjosti svake kore također treba ukloniti bijele niti. Kad ste i s tim gotovi (nekoliko sati kasnije), kore narežite na komadiće otprilike 1x1 cm pa ih potopite u hladnu vodu koju ćete, tijekom iduća 24h mijenjati svakih nekoliko sati. Na taj će se način kore odgorčiti.

Sutradan ocijedite kore, dodajte ih u lonac gdje se nalaze zašećerene kriške mandarina (koje su se u međuvremenu macerirale, što znači da su pustile sok koji se pomiješao sa šećerom i stvorio sirup) i počnite kuhati. Smjesa će u početku biti jako rijetka, ali će se ubrzo početi zgušnjavati. Obirite pjenu ako je ima. Marmelada je gotova kada se dovoljno stisne, a je li tome tako provjerit ćete tako da na nekoliko minuta u frizer stavite tanjurić da se jako ohladi pa na njega stavite žličicu marmelade kako bi vidjeli koliko će gusta vaša marmelada biti kad se ohladi.

Kad ste pri kraju s kuhanjem, teglice i pripadajuće im poklopce stavite u pećnicu, upalite je na 150°C i držite teglice unutra 10 minuta od kada pećnica postigne punu temperaturu.


Vruću marmeladu punite u vruće teglice (nije lako), dobro zatvorite i ostavite da se polako hladi. Spremite na suho i hladno mjesto ili poklonite onima koji će znati cijeniti vaš trud. Ova marmelada odlično paše uz fine sočne čokoladne kolače. Naravno, možete ju mazati i na kruh. Ili jesti žlicom direktno iz teglice.

Nema komentara:

Objavi komentar