Ovako se prije, dok nije bilo frižidera,
konzervirala sitna plava riba. A i danas je fino za pojesti.
Ako izuzmemo zafrkanciju oko čišćenja ribe, s
ovim ste jelom, gotovi za deset minuta.
Treba vam:
1/2 kg sitne plave ribe (ja sam koristila srdele
i pokojeg inćuna)
1,5 - 2 dl maslinovog ulja
1,5 - 2 dl kvasine
4 - 5 ljutika (može i ista količina ljubičastog
luka)
2 - 3 režnja češnjaka
ružmarin i lovorov list
dvije kriške limuna narezane na četvrtine (s
korom ako je domaći, bez ako nije)
sol
Ribu očistite, posolite, premažite maslinovim
uljem, posložite na papir za pečenje i pecite u pećnici na 200C 7 -8 min sa
svake strane.
Ovako:
Ribu možete i pofrigati ako ne želite paliti pećnicu.
Naravno, možete je speći i na gradelama.
Dok se riba peče, skuhajte saur. U širokoj posudi
zagrijte maslinovo ulje pa dodajte ljutiku narezanu na tanke listiće, krupno
narezani bijeli luk, limun i začine. Posolite. Kuhajte kratko da ljutika omekša
pa podlijte s kvasinom. Još malo prokuhajte.
Ribu slažite tijesno jednu do druge u staklenu posudu.
Kako složite sloj ribe, podlijte s malo saura. Kad posložite svu ribu, zalijte
s ostatkom, a ako riba nije skroz pokrivena dodajte još malo maslinovog ulja.
Ovako:
Kad se ohladi,
prebacite u frižider i ostavite da se marinira preko noći. Ovako pripremljena
riba može stajati najmanje nekoliko dana. Kažu i do dva tjedna. Ja nikad nisam
probala toliko dugo.
Obožavam si praviti ribu sa maslinovim uljem, tako da ću definitivno isprobati ovaj recept. maslina
OdgovoriIzbriši