nedjelja, 30. ožujka 2014.

SRDELE NA SAUR


Ovako se prije, dok nije bilo frižidera, konzervirala sitna plava riba. A i danas je fino za pojesti.


Ako izuzmemo zafrkanciju oko čišćenja ribe, s ovim ste jelom, gotovi za deset minuta.

Treba vam:

1/2 kg sitne plave ribe (ja sam koristila srdele i pokojeg inćuna)
1,5 - 2 dl maslinovog ulja
1,5 - 2 dl kvasine
4 - 5 ljutika (može i ista količina ljubičastog luka)
2 - 3 režnja češnjaka
ružmarin i lovorov list
dvije kriške limuna narezane na četvrtine (s korom ako je domaći, bez ako nije)
sol

Ribu očistite, posolite, premažite maslinovim uljem, posložite na papir za pečenje i pecite u pećnici na 200C 7 -8 min sa svake strane.

Ovako:


Ribu možete i pofrigati ako ne želite paliti pećnicu. Naravno, možete je speći i na gradelama.

Dok se riba peče, skuhajte saur. U širokoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte ljutiku narezanu na tanke listiće, krupno narezani bijeli luk, limun i začine. Posolite. Kuhajte kratko da ljutika omekša pa podlijte s kvasinom. Još malo prokuhajte.

Ribu slažite tijesno jednu do druge u staklenu posudu. Kako složite sloj ribe, podlijte s malo saura. Kad posložite svu ribu, zalijte s ostatkom, a ako riba nije skroz pokrivena dodajte još malo maslinovog ulja.

Ovako:

 
Kad se ohladi, prebacite u frižider i ostavite da se marinira preko noći. Ovako pripremljena riba može stajati najmanje nekoliko dana. Kažu i do dva tjedna. Ja nikad nisam probala toliko dugo.


1 komentar:

  1. Obožavam si praviti ribu sa maslinovim uljem, tako da ću definitivno isprobati ovaj recept. maslina

    OdgovoriIzbriši