subota, 24. listopada 2015.

VARIVO OD SLANUTKA, BUNDEVE I KELJA


Ovo je varivo pravo jesensko jelo. Odlično paše nakon napornog dana kad su večeri hladne, a vi umorni i gladni. Jako je jednostavno i brzo gotovo, a jedina mu je mana to što traži minimum planiranja unaprijed - slanutak morate staviti da se namače najmanje 12 sati. Da nema tog bitnog koraka, kod nas bi se ovo varivo jelo puno češće. Ovako, jedemo ga samo kad se ja unaprijed sjetim namočiti slanutak.

Recept:

1 kapula
2 - 3 žlice maslinovog ulja
par režnjeva bijelog luka
1 šalica suhog slanutka
oko 500 g bundeve*
pola srednje velikog pastrnaka
mesni temeljac ako ga imate, ako ne, voda
10ak listova kelja
lovorov list
sol
na vrh noža kumina
malo dobre domaće pancete ako želite
malo bučinog ulja za kraj

Slanutak ostavite da se namače najmanje 12 sati.

Kapulu narežite na tanke ploške, a bijeli luk ogulite pa samo pritisnite širokom stranom oštrice noža da ga zgnječite. Stavite na maslinovo ulje da se lagano dinsta pa odmah dodajte namočeni slanutak, bundevu narezanu na kockice i pastrnak narezan na tanke listiće. Dodajte lovorov list i vode ili temeljca ili temeljca pomiješanog s vodom toliko da sastojci u loncu ne budu skroz pokriveni. Stavite da se kuha.

U međuvremenu operite kelj, izrežite tvrdu sredinu, a listove narežite na rezance. Nakon 20ak minuta kuhanja, dodajte kelj, sol i kumin pa pustite da se kuha još pola sata do 45 minuta dok slanutak ne bude kuhan. Na kraju dodajte sitno narezanu pancetu i umiješajte bućino ulje.


*Ja sam kombinirala hokkaido i butternut bundevu, što se na kraju pokazalo kao super ideja jer se butternutica skroz raspala tijekom kuhanja i time lijepo zgusnula varivo, a hokkaidica je ostala u komadićima.





Nema komentara:

Objavi komentar