nedjelja, 1. ožujka 2015.

PREVRNUTA PITA OD JABUKA


Recept za ovaj lagani kolač od jabuka je jedan od recepata moje prabake koja je, tako kažu, radila najdivnije kolače na svijetu. I stvarno - njeni su recepti zaista nešto posebno. Ovo je jedan od njih, a ja ga pišem točno onako kako sam ga zapisala.

Kalup za torte prekrij masnim papirom, debelo namaži maslacem (ja maslac narežem na tanke listiće koje rasporedim po dnu kalupa tako da ima pokrivenih i ne pokrivenih dijelova) pa pospi smjesom mljevenih oraha (100 g) i krušnih mrvica (2 žlice).
1 kg jabuka oguliti i narezati na tanke listiće
4 žumanjka
100 g šećera
100 g maslaca
rum
4 - 5 dag sjeckanih oraha
3 - 4 žlice brašna
4 bjelanjka - snijeg
1 dl vode za natopiti kolač

To je to. To je recept.

A sad pojašnjenje.

Nakon što ste kalup za torte prekrili papirom za pečenje, premazali maslacem pa posuli smjesom oraha i mrvica, pa odložili sa strane, pa ogulili i narezali jabuke pa ih rasporedili u kalup na orah / mrvice, tucite žumanjke sa šećerom, pa dodajte jako omekšali maslac i tucite dok se ne sjedini. Umiksajte proizvoljnu količinu ruma, pa lagano umiješajte sjeckane orahe, brašno i na kraju snijeg. Prelijte po jabukama i pecite oko 45 minuta na 180C. Pečeni kolač prelijte s 1 dl vode s tim da možete, ako kolač neće jesti djeca, preliti kolač s 1 dl mješavine ruma i vode, u proizvoljno određenom omjeru.

Kad se kolač ohladi izvadite ga pažljivo iz kalupa i preokrenite. Poslužite mlakog ili hladnog.




Nema komentara:

Objavi komentar